Извършват дълбочинно пробонабиране на язовир "Студен кладенец"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:59 / 19.06.2012
1988
Получени са резултатите от анализа на взетите водни проби във връзка с установеното изтичане на хвост в опашката на язовир "Студен кладенец" от хвостохранилище "Кърджали 1". По заявка на РИОСВ- Хасково и Басейнова дирекция за управление на водите (БДУВ ИБР) - Пловдив от Регионална лаборатория - Хасково към ИАОС на 15 юни 2012 г. беше извършено пробонабиране в четири пункта от яз. "Студен кладенец‘‘: преди с. Островица, община Кърджали, на южния бряг след разлива от хвостохранилището; северен бряг след "БЕНТОНИТ"АД; един пункт в средната част на язовира (в района на учредената зона за къпане) и един пункт на стената на язовира. 

Проведени са изпитвания за установяване на съдържанието на тежки метали и неразтворени вещества. Анализът на резултатите в четирите пункта не показва отклонение по изследваните показатели съгласно действащите в България нормативни документи.

За да се проследи качеството на водите в язовир ,,Студен кладенец" вследствие на възникналия инцидент, на 20.06.2012 г. експерти от БДУВ ИБР-Пловдив и РЛ-Хасково ще извършат повторно пробонабиране и анализ на водите както от повърхността на язовира, така и в дълбочинен профил. 

Резултатите ще покажат дали в дълбочинните слоеве на язовира се наблюдава повишаване на съдържанието на тежки метали и неразтворени вещества в резултат на попадналия в язовира хвост. Изследванията са включени в редовния мониторинг на водите в язовир Студен кладенец. Резултатите от изследванията на дълбочинните проби ще бъдат оповестени в началото на следващата седмица.

На акваторията на яз. "Студен кладенец" няма издадени разрешителни с цел питейно-битово водоснабдяване и напояване.

След изясняването на характера и мащабите на разрушенията в тялото и бермата на хвостохранилище "Кърджали 1" РИОСВ- Хасково ще изиска предприемането на спешни и адекватни мерки за възстановяване и укрепване на изровената от водите част от хвостохранилището, за рекултивация на нарушените повърхности и за осигуряване и гарантиране на стабилността и безопасността на съоръжението. 

За предотвратяване на по-нататъшно разрушаване на тялото на хвостохранилището и изнасяне на хвост в язовира мерките трябва да бъдат осъществени възможно най-бързо, до започване на дъждовния сезон. На 20.06.12г. в РИОСВ-Хасково ще се проведе среща с изпълнителния директор на фирмата-собственик на имота "Енерджи Кърдажали"АД и проектанти, на която ще бъде представена изисканата с предписание от 15.06.12г. документация и ще бъдат уточнени конкретните мерки за възстановяване на съоръжението и графика за тяхното изпълнение. На фирмата ще бъде дадено предписание с мерки и срокове, чието изпълнение ще бъде стриктно контролирано от РИОСВ-Хасково.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).