Изграждат модерно сметище край Асеновград, щяло да е само от полза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:14 / 27.09.2010
2798
"Регионалното сдружение за изграждане на депо за твърди битови отпадъци" със седалище Асеновград проведе Общо събрание. Събранието реши и прие за членове на Сдружението общините Лъки и Садово. Решението се взе на база представените от съответните администрации документи - решения на общинските съвети и писма от РИОСВ съответно на Смолян и Пловдив. Новоприетите членове получиха Вътрешните правила за работата на регионалното сдружение. Протоколът бе подписан от кмета на община Лъки Красимир Манов и изпълняващият длъжността кмет на община Садово Паскал Станков.

Сдружението бе учредено по инициатива на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев с участието и на общините Куклен и Първомай. Сдружението е отворено и към други общини. На общото събрание присъства и кметът на община Перущица - Никола Янкулов.

Общото събрание упълномощи председателя на регионалното сдружение д-р Христо Грудев да открие и проведе процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Изготвяне на Работен проект за изграждане на регионално депо на територията на община Асеновград". След приключване на процедурата и предаване на работния проект, д-р Грудев се задължава да организира и проведе процедура по ЗОП с предмет "Изграждане на Регионално депо за твърди битови отпадъци в местността "Капсидата" - община Асеновград".
С решенията на Общото събрание са запознати областният управител на Пловдив Иван Тотев и Министърът на РИОСВ Нона Караджова.

Регионалното депо за твърди битови отпадъци е част от Националната програма за управление на дейностите по отпадъците (2009 - 2013 г.). Бъдещото депо, което ще се изгради на територията на община Асеновград вече е известно като "57-то". Построяването му е достатъчно за един кметски мандат и това е основен приоритет на кмета д-р Христо Грудев.

Той припомни, че през юни 2009 година всички сметища на територията на страната трябваше да бъдат закрити. В тази връзка община Асеновград трябваше да депонира отпадъците си в Завода за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци. А това щеше да струва около 22 лева/на тон, а годишният обем на асеновградските отпадъци е около 30 000 тона, припомни д-р Грудев.

"Изграждането на регионалното депо се осъществява благодарение на премиера Бойко Борисов и разбирането от страна на екипа на МОСВ и на министър Нона Караджова", каза кметът. Той съобщи, че за първия етап за изграждането на съоръжението са предвидени около 5 милиона лева, от които по 2 милиона лева за изграждането на компостираща и сепарираща инсталации. Общият капацитет на депото ще бъде в рамките на 2 400 000 тона с дневен капацитет 250 000 тона.

Ще се изгражда изцяло със средства от държавния бюджет и вече има заложени 2 милиона лева в бюджета за 2011 година. След като се построи съоръжението ще бъде най-модерното в България. То ще се изгражда от Регионално сдружение на общините, които са определени от правителството да депонират в него. Ангажиментът на общините-членове на Регионалното сдружение е да изработят работен проект.

Д-р Грудев допълни, че в началото на мандата самият той е бил против изграждане на депото на територията на община Асеновград. След като посети обаче подобни съоръжения в други страни-членки на ЕС се убеди, че то е модерно и ще има положителен икономически ефект за общината.


Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Музеят на авиацията в Крумово организира специален ден на бащата
333 лева за едно питие в Родопите? Сервитьор успя да постигне меч...
Хиляди глобени шофьори в Пловдив
Кметът на пловдивско село: Попът трябва да ръси наред
Млад мъж от пловдивско село направи голяма глупост няколко часа, ...
Сигнал: Старици тормозят "пришълци" в село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).