Инспектори започват проверки на мебелни фирми и перални в Пазарджишко

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:38 / 14.09.2010
909
Трудовите инспектори тръгват да проверяват мебелопроизводители и фирми за пране и химическо почистване в областта, съобщи директорът на областната инспекция по труда Мария Пъпанова. Проверките ще продължат два месеца, а стартът им е на 1 октомври. Те ще бъдат част от кампания за оценка на риска при работа с опасни вещества в тези две икономически дейности и се реализира във всички страни от ЕС.

Инициативата ще е с фокус върху малките предприятия с персонал до 50 души, там където не съществува вътрешно фирмена експертиза за здраве и безопасност при работа. В тях най-често се пренебрегва значението на оценката на риска и липсва мотивираност на работодателите за подобряване на условията на труд, уточниха от инспекцията. В хода на проверките ще се следи и законосъобразното наемане на работа, спазването на работното време и заплащането на труда.

При последните проверки, които трудовите инспектори извършват от средата на юни, досега са констатирани 597 нарушения на трудовото законодателство от 294 работодатели от областта. 72% от нарушенията са свързани с отношенията работник-работодател, сочат данните. 61 акта за наемане на работници без трудов договор,16 акта по заплащането на труда и 7 във връзка с нарушение на разпоредбите за работното време са съставени във хода на проверките. Един работодател пък е даден на прокурор заради това, че е наел непълнолетно лице без разрешение на инспекцията по труда. Проверките за законосъобразност на трудовите правоотношения на работниците и служителите продължават до 16 септември, уточняват от инспекцията.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
333 лева за едно питие в Родопите? Сервитьор успя да постигне меч...
Хиляди глобени шофьори в Пловдив
Млад мъж от пловдивско село направи голяма глупост няколко часа, ...
Сигнал: Старици тормозят "пришълци" в село
Изграждат път до природни феномени в Родопите
Безплатно кино под открито небе в Асеновград


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).