Голям празник в град до Пловдив, раздадоха и награди

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:31 / 18.02.2024
5729
Денят на лозарите и винопроизводителите отбелязаха в Брезово. Празникът започна от лозята на Тодор Ватев. Този ден има дълбоки корени в Брезовско, където в миналото са се отглеждали хиляди декари ароматно грозде. Отец Младен отслужи празничен водосвет за здраве и берекет, да има хубаво грозде и руйно вино. "Да бъде берекетна, здрава, успешна и мирна годината“, благослови свещеникът.

Пръв лозята заряза кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков, а след това и домакинът Тодор Ватев. Той разказа, че отглежда лозовия си масив от 3, 5 декара от 10 години. Сортът е прочутия брезовски мискет. "Тайната на хубавото вино освен много любов, е да се прави чисто, без никакви примеси за лекуване на вино. Без да влага средства човек нищо не се постига. На годината пръскам по три пъти за трева, а когато има болести по лозята, и с препарати“, сподели Ватев.

След това празникът се пренесе в центъра на града, където се проведе Брезовска винария 2024 г. Вече за 8-ма година част от събитието е конкурсът за най-добро домашно вино. Тази година се състезаваха десетки винопроизводители. Дегустационната комисия отличи най-добрите.

Кметът на общината инж. Калин Калапанков награди победителите. Стоян Иванов грабна първата награда в категория "Розе“. Първа награда с бяло вино стана отново Стоян Иванов със "Совиньон блан“. Първото място за най-добро домашно червено вино комисията отсъди на Иван Добревски със "Сира“. По традиция кметът короняса Добревски за Цар на виното.

Инж. Калин Калапанков пожела на всички, които се занимават с отглеждането на лозя и производството на вино, ползотворна година с много берекет. "Пожелавам много здраве, щастие и любов. Защото виното е не само питие, то носи наслада и удоволствие от живота.“.

Присъстващите бяха почерпени с вината, които участваха в конкурса, а на центъра, под звуците на народен оркестър, се извиха български хора.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).