Германската Albomex ще произвежда кабели в Пазарджик вместо в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:25 / 07.02.2005
1286
Германската компания Albomex ще открие през март в Пазарджик цех за производство на кабели, в който ще вложи най-малко 1.3 млн. евро. Това съобщи управителят на компанията Борислав Борисов. Той обясни, че Albomex е избрала Пазарджик за място, на което да построи завода си по време на последния Пловдивски панаир. Там с финансовата подкрепа на Фондация за реформа в местното самоуправление 14 общини, сред които и Пазарджик, имаха възможност да покажат какви условия са създали с цел привличане на инвестиции на територията си. По време на панаира Борислав Борисов е трябвало да направи избор между Пазарджик, Пловдив и Видин.
Докато община Пазарджик успее да осигури необходимия по площ терен за изграждане на предприятието, Albomex ще осъществява дейността си в цех под наем. Производственият процес ще бъде установен на терен от 1.2 дка. Цехът се намира в хале, собственост на "Торгус" ООД.
Вече е доставена италианска и германска техника на фирмите "Макфил" и "Комакс". Производството ще бъде изцяло компютризирано, а качеството ще се следи от специални електронни датчици.
Albomex кандидатства и за закупуване на терен срещу Икономическата зона на изхода на Пазарджик в посока Пловдив. Теренът е в непосредствена близост до този на австрийския концерн HEAD. Това съобщи главният експерт в общинския сектор "Икономическо развитие и инвестиции" Крум Георгиев.
На първия етап от развитието на дейността в Пазарджик в Albomex ще бъдат наети около 50 работници. След изграждане на предприятието им инвеститорите се ангажират да открият поне 150 работни места. Борислав Борисов каза още, че е приятно изненадан от качествената работна ръка. От особено значение за избора на Пазарджик е било наличието на механотехникума в града, както и на българско-германския образователен център, което гарантирало квалификацията на работниците.
Компанията Albomex се е специализирала в производството на кабели, кабелни групи и електронни компоненти. В Германия фирмата произвежда още платки, електрически блокове и модули. Albomex работи предимно по поръчки на Siemens, ABB, Emb Papst Eicheuauer. Произведената в България продукция също ще е предназначена предимно за износ в Германия. Междувременно ще се проучват възможностите за реализацията и на местния пазар. Albomex за пръв път изнася свое производство извън Германия. Информацията е на dnevnik.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).