ГЕРБ Родопи: Решаваме наследени проблеми около обезщетенията със земи в Общината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:25 / 12.06.2012
1071
Въпреки че окончателният списък на земи за обезщетение на собственици в Община Родопи е пред финализиране, за решаване на проблема с връщането на земята на близо 2000-те правоимащи собственици и техните наследници може да се наложи да се търси съдействие от народните представители от ГЕРБ. Това съобщи на пресконференция общинският съветник от ГЕРБ Валентина Хаджиева, зам.-председател на ОбС Родопи и председателстваща комисията по законност в местния парламент. 

Нерешаването на проблема повече от 20 години превърна Община Родопи в прецедент за страната. В резултат - днешната местна власт е поставена пред въпроса как да изпълни разпореждането на стария закон, според който е длъжна да предостави за разпределение 50% от общинския поземлен фонд. "Законът е променен", но ние действаме при заварено положение, подчерта Хаджиева.

По нейни данни, в момента има искания за обезщетяване с 4 600 дка земя. Предложената за обезщетение от общинската служба по земеделие земя е около 9 000 дка. "В 50 -те %, които сме длъжни да изпълним обаче, има повече гори, отколкото земеделска земя, както и други непригодни за връщане площи, попадащи в реки, канали, пътища, сгради. Така има опасност земята да не достигне за допълване на изискването по стария закон. На практика, площта е достатъчна, за да покрие претенциите на хората, но не е достатъчна, за да се изпълнят исканита по закон", коментира Валентина Хаджиева. 

Има и друг момент в този закон, който притеснява съветниците от ГЕРБ. Става дума за правото за обжалване. "Ако само един от правоимащите не е съгласен с предложената му за обезщетение земя и обжалва, се стопира цялата процедура по обезщетяване за всички", съобщи Ангел Драганов. 

"Колегите от Комисията по законност правят всичко възможно, за да избегнат бъдещи евентуални несъгласия - но земята, която е останала сега, не е равномерно разпределена във всички населени места", допълни и Запрян Янков. 

Повечето от земята е в района на Скобелево и Лилково и притесненията са, че хората от равнинните села няма да пожелаят да я получат. В Брестник например 800 дка не достигат за връщане. Сериозен е проблемът с недостига и в Белащица.

"След идната сряда, когато е последното заседание на Комисията по законност по темата и имаме пълната и конкретна информация по списъка за обезщетения, ще търсим съдействие от народните представители от ГЕРБ Пловдив Област, за да се прецени възможността за излизане от наследената ситуация" - заявиха съветниците. На пресконференцията присъстваха още Илия Илиев и Коста Кренчев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
С вкусни традиционни за региона мекици посрещнаха Цвета Караянчев...
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Синдик продава имоти, сгради и машини на голямо предприятие близо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).