Депутати от ГЕРБ - Пловдив област с предложение за промяна на Закона за виното и спиртните напитки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:55 / 08.03.2015
1678
Народни представители от ГЕРБ Пловдив област поеха ангажимент за промени в Закона за виното и спиртните напитки, които да бъдат внесени на вниманието на Комисията по земеделие в Народното събрание и в Министерство на земеделието. Това стана по време на регионалното събрание на лозарите и винарите от регион Пловдив в Асеновград. Срещата беше в залата на Общинския съвет.

На срещата присъстваха Васил Грудев - зам.-министър на земеделието и храните, лозари, винари, производители на спиртни напитки, както и народните представители от ПП ГЕРБ Пловдив област Силвия Хубенова и Методи Андреев. С промените в Закона за виното между 60 и 70 хиляди семейства, които произвеждат гроздовата напитка ще излязат на светло, счита Методи Андреев. Депутатите ще настояват всеки малък лозар да получи законното право да произвежда годишно до 10 000 литра (100 хектолитра) домашно вино.

"Искаме да върнем изконното право на лозарите, дадено им от Господ, да произвеждат и продават виното, което правят от собственото си грозде. Знаете, че в момента те си играят на котка и мишка с властите, когато се опитват да пласират винената си продукция. По закон имат право на един тон домашно вино за година и то само за лична консумация. Смятаме, че това не е честно спрямо тях и ще предприемем стъпки да променим закона".

По време на срещата стана ясно, че депутатите ще настояват малките лозари - производители на вино, да влязат в специален регистър към митницата. Така те ще са задължени преди да започнат продажби да анализират виното в лицензирана лаборатория, която да удостовери, че е безвредно. По думите на Методи Андреев, ако промените станат факт лозарите - винопроизводители ще започнат да плащат към съответната община или в НАП патентна такса. Ще поставят етикет на произведените от тях напитки, на който ще има информация за региона, състава на гроздето, името на производителя. По време на срещата народните представители от ПП ГЕРБ Пловдив област, освен че запознаха бранша с инициативата за законодателната промяна, но и потърсиха неговата подкрепа. Силвия Хубенова и Методи Андреев пуснаха подписка сред присъстващите, с която поискаха да получат одобрението на бранша за промените в закона. До края на март те се надяват да съберат 2000 подписа, които да внесат в Народното събрание.


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Отново на тезгяха - продават емблематичен хотел в Пловдивско
Огнен ад до Пловдив, откриха следи от коктейл "Молотов"
Няма пари за нов мост край Калояново
Жителите на Лъки към Цвета Караянчева: Асфалт не се яде, ама без ...
Единственото населено място в община на 22 км от Пловдив въведе р...
Градушка помля реколта в Пловдивска област, ракетите не помогнаха...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).