Дадоха старт на проект за реконструкция на пътя Асеновград - Смолян

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
13:55 / 02.06.2011
6038
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен
Плевнелиев направи символична копка на проект за реконструкция на пътя
Асеновград - Смолян. Негови асистенти бяха Сергей Михалев, председател
на УС на АПИ и областните управители на Пловдив и Смолян Иван Тотев и Стефан Стайков. На церемонията присъстваха кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев, заместник-кметът на Смолян, кметове на населени места, през които минава пътната отсечка. Тя е с дължина 48,606 км, общата стойност на проекта е 19 197 179 лева осигурени чрез заем от Европейска инвестиционна банка - 65% и Републиканския бюджет - 35%.
На този път е целият потенциал за туризъм и всичко, което
Родопите могат да предложат като едно прекрасно място, заяви при
откриването Росен Плевнелиев. Според него този проект е част от
визията на правителството за пътна връзка за скоростно преминаване през Родопите в посока Гърция, този път е единствената връзка на Смолян с централна България. На този път са едни от най-значимите туристически обекти в района - Асеновата крепост, Чудните мостове, целият потенциал за туризъм - Пампорово и всичко, което Родопите могат да предложат, коментира министър Росен Плевнелиев. Той подчерта, че "вина" за реализирането на проекта имат областните управители на Пловдив и Смолян, които по думите му "по два пъти на седмица бяха в МС, за да напомнят за него". Това е само началото и голямата визия на това правителство е скоростното преминаване в посока Гърция през Родопите, каза министърът. Този път е втори клас и през следващите два месеца кабинетът ще прави първа копка и рязане на ленти не на магистрали, а на пътища от втори и трети клас - 2 800 км републиканска мрежа, които по думите на Плевнелиев са 15 на сто от пътищата на България. Най-важните пътища на регионите стартират своята рехабилитация, допълни той. ОП "Регионално развитие" предоставя големи възможности и отличник в това отношение е кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев с 5 спечелени проекта, подчерта министър Росен Плевнелиев.

Надявам се, че тази рехабилитация е първата стъпка от голямата крачка за изграждането на скоростния път Пловдив - Рудозем, с което се осъществява директната връзка за Гърция и Бяло море, каза Иван Тотев. Според Стефан Стайков развитието на пътната инфраструктура е от изключително значение за икономиката и туризма и най-вече за тази дестинация. Този път влезе в европейските програми и ние след няколко години ще имаме нещо изключително важно, допълни Стайков.

С рехабилитацията на трасето ще се подобри безопасността по пътя, уточни Албен Родопманов, представител на дружеството изпълнител на обекта. По негови думи е проектирана подмяна на асфалтовата настилка с тип набита фракция, която осигурява по-добро сцепление и отводняване. В отделни участъци с обща дължина около 4 км е предвидена сериозно разширение на пътя. Проектът залага на преработване на напречните наклони на пътя, което също ще повиши безопасността на движение. Предвидени са ремонти на мостове и на трите тунела по трасето, на които ще бъде сменено осветлението.
Изпълнител на обекта е сдружение "Родопи 2-86" с водещ партньор
"Виастройинженеринг". Пътят 2-86 Асеновград-Смолян е единствената транспортна артерия, свързваща централната част на страната със Смолянска област и е част от транспортния коридор Пловдив - Смолян -Рудозем - ГКПП "Елидже"- Ксанти.

Виж коментарите (14)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).