„Чистота" спечели проект за обучение от програма ФАР

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:47 / 30.11.2008
1430
„Чистота" ЕООД - Пловдив спечели проект за обучение от програма ФАР. От първи декември 2008 година, 15 трайно безработни от Бюрото по труда в Пловдив ще започнат обучение и преквалификация във фирма „Чистота", за да усвоят нова професия. Проектът е на стойност 220 хиляди лева, от които по ФАР ще получим 75 процента от тях или 165 хиляди лева. Останалите 25 процента се поемат от „Чистота", която ще заплати офисконсумативите и комуникационните разходи, а Община Пловдив ще заплати възнаграждението на обучаващите лектори, които ще бъдат от МУЦТПО - Пловдив (по този начин общината няма да похарчи парите извън своите структури). Договорът за проекта подписах с зам.-министъра на труда и социалната политика Димитър Димитров. Уточняваме, че средствата, които „Чистота" печели по програма ФАР са от последните пари за 2006 година, чийто срок за усвояване бе удължен и те не са от блокираните наскоро от евросъюза фондове.

Бюрото по труда в Пловдив ще посочи 15 трайно безработни, които в продължение на 9 месеца ще се обучават в „Чистота" за заварчици. Селекцията на хората ще започне още в понеделник. В първите три месеца те ще бъдат обучени и ще проведат практика на обучението. През следващите 6 месеца ще работят като заварчици в „Чистота". Още от първия ден на проекта, ще бъдат обучавани върху изпочупените метални съдове за смет тип бобър и големите съдове за смет тип лодка. След като се обучат напълно в поправката и произвеждането на нови съдове, всичките 15 човека ще поправят съдовете на „Чистота" в район „Южен". След изтичането на деветте месеца по проекта, „Чистота" се задължава да задържи 15-те работни места в срок от 1 година и хората ще останат на работа във фирмата, без значение на каква длъжност.

По този проект ще бъде оборудвано и заваръчно хале. То ще отговаря на всички изисквания на европейския съюз за работна среда - ще има отоплителна и аспираторна системи, напълно ново оборудване, нови инструменти и заваръчни машини. За целта ще бъде изцяло преустроен стар склад, намиращ се в двора на „Чистота". Всички средства за закупуването на новите машини и инструменти, както и за благоустрояването на халето се поемат от проекта на ФАР. Също с тези средства ще бъдат създадени два мобилни екипа за ремонтиране на съдовете за смет на място. Екипите ще се състоят от четирима души - двама заварчици, един резач с ъглошлайф и шофьор. Те ще получат чисто нова мобилна заваръчна техника и всички необходими инструменти за ремонтиране на място. Двата екипа ще се придвижват с два микробуса, които са собственост на „Чистота". Мобилните заварчици ще поправят по-леките повреди по съдовете за смет като счупени колела и капаци. Тежко повредените съдове - смачкани и с изтърбушено дъно (това са най-честите повреди) ще бъдат извозвани до фирмата с два специализирани камиона, които ще бъдат закупени също по проекта на ФАР. Единият камион ще бъде с малка платформа и кран на нея и ще превозва казаните тип бобър. Вторият камион е по-голям и ще превозва съдовете тип лодка. Двата контейнеровоза ще бъдат употребявани (втора ръка), заради високата им стойност като нови - около 150 хиляди евро единия.

Проектът поема и средствата за закупуваните материали, с които ще работят обучаваните през 9-те месеца на работата им. След като бъдат обучени, част от тях ще произвеждат нови контейнери за строителни отпадъци тип лодка в новооборудваното заваръчно хале. Припомняме, че на пазара цената на един такъв контейнер е около 1000 лева. Парите от проекта ще поемат напълно закупуването на материалите и цената на труда, като произведените контейнери ще останат собственост на „Чистота".

От една година фирмата сериозно е насочила вниманието си към всички възможности за кандидатстване по европейски проекти и това ще бъде един от приоритетите ни. Защото добрият мениджмънт изисква да се използва всяка възможност за привличане на средства. „Чистота" е изготвила и подала още един проект, а в момента се работи по трети. Вторият подаден проект е на стойност 30 хиляди лева и с него „Чистота" ще защити сертификат за качество ИСО - 14 001. Този сертификат означава, че предприятието се е ангажирало да минимизира въздействието над околната среда, предизвикано от осъществяването на процесите, свързани с дейността му. „Чистота" вече притежава сертификат ИСО - 9001. Предстои ни да кандидатстваме и да защитим и третия сертификат, който можем да имаме - ИСО - 18 001.(виж справката по-долу)

В момента наш екип работи върху трети проект, с който ще кандидатстваме за средства за вътрешно обучение - повишаване на квалификацията и преквалификация на наши работници. Проектът позволя възстановяването на половината от средствата похарчени за обучение и преквалификация на собствения ни персонал. За да бъде по-ясно, ще споменем някои цифри. До момента фирма „Чистота" е отделяла средно по 3000 лева годишно за обучение на хората си, през последната година увеличихме средствата на 10 хиляди, а за 2009, с помощта на проекта планираме те да станат 20 000 лева. Ако спечелим този проект, в края на календарната година ще ни бъдат върнати 10 000 лева от похарчените за обучение 20 000. Задължително условие е обучаваните да са на трудови договори в „Чистота", тоест да са наши служители.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).