Частни охранители и камери ще спират мародерите в пловдивски села

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:22 / 27.02.2014
3137
Всеки ден в района на Пловдив има десетки ограбени къщи на възрастни хора. Една от причините е, че полицейските патрули по места са малко. Село Драгомир е едно от малкото в района на Съединение, където жителите могат да се похвалят с рязък спад на кражбите. Причината - община Съединение е сключила договор с охранителна фирма, която е монтирала камери за видеонаблюдение, а патрули обикалят селата и следят за крадци. 

"Наскоро благодарение на камерите, полицията и прокуратурата в тясно сътрудничество с охранителна фирма разкриха група за телфонни измамници, която тероризираше възрастните хора", обясни кметът на Съединение Георги Руменов. 

За първи път в Съединение частни охранители извършват и социална дейност. Те пазаруват лекарства по рецепта на възрастни хора, както и хранителни продукти. При нужда ги транспортират до болница за преглед. 

"Към тази услуга са се насочили предимно самотни възрастни хора, чиито близки живеят в отдалечени населени места или в чужбина", заяви още Руменов. 

Възрастните хора по селата се чувстват незащитени и безпомощни. Те заплащат по 9 лева месечна такса към телефонния си абонамент и в къщите им е монтирана сигнално-охранителна система. Ако оставят телефонната слушалка отворена повече от 20 секунди, в рамките на 3 минути в дома им пристига патрул, за да провери какво се случва и дали човекът има нужда от помощ.

"Освен социалната грижа и сигурността, която получават, веднъж в годината възрастните хора използват охранителите, за да им приберат дървата или въглищата, което е огромно улеснение за тях", твърдят от администрацията на Съединение. 

В малките населени места около Пловдив предстоят срещи на местните хора с охранители, които ще им дават полезни съвети за реакция при крадец в дома.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).