Цалапица скоро няма да забрави този празник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:17 / 22.05.2021
6202
За първи път Цалапица слага на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите местни производители. Първият по рода си празник на цалапишкия бабек и вино събра стотици жители и гости на площада в селото.

Празникът се организира за втори път, но пандемията от коронавирус отложи миналогодишното му издание.

Организаторите на това вкусно и пивко събитие са кметството в село Цалапица и НЧ "Светлина-1900“. Патрон на празника е кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. Михайлов беше не само гост, но влезе в журито, което определи кой е най-добрият майстор на цалапишкия бабек.

Неговият заместник Владимир Маринов и депутатът от 45-тото Народно събрание от "Коалиция за България" Манол Генов пък журираха безпристрастно в конкурса за най-добро вино, произведено от местни майстори.

Валентин Толев е призьорът в категория "Най-добър бабек". Най-добрият майстор винар е Атанас Байрев. Победителите получиха подаръци, грамота и специален плакет, които им връчи лично кметът на общината Павел Михайлов.

"Много се радвам, че една идея на читалището и предизборно обещание на кмета Ивайло Данаилов успя да се осъществи. Фестивалът на Цалапишкия бабек и вино е продължения на пътя, който следва община "Родопи" за развитие на културата и туризма. Днес поставяме началото, но празникът ще влезе трайно в културния календар на общината. Надявам се, че ще се развива и ще привлича все повече гости", каза кметът Павел Михайлов.

"Празникът на цалапишкия бабек и и вино има за цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на фона на народна музика, песни, хора и танци", коментира в приветствието си кметът на селото Ивайло Данаилов.

На сцената пред паметника на площад " Демокрация" 26 певчески и и танцови състави от общините "Родопи", Садово, "Марица", Брезово, Пловдив и Пазарджик демонстрираха своя талант, като участваха във фолклорната конкурсна програма.

На 23 май ще е големият юбилеен концерт на читалището с участието на всички шест танцови състава. На концерта ще се изявят и талантите от гайдарската школа на Луко Буров, която функционира от една година.

За пръв път на празниците в Цалапица ще засвири гайдарски състав от 40 гайди от Родопите, а народното веселие и кръшните хора ще са с бенда на певицата Светла Дукетева.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).