ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Българите луднаха по къщи край Пловдив, как вървят цените?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 19.04.2023Коментари (0)12274
©
Цените на къщите на разстояние до 50 км от Пловдив са нараснали над два пъти през последните няколко години, показва справка за наличните обяви за продажби. В селата на по-голямо разстояние къщите остават по-достъпни, но също значително са поскъпнали.

Основната причина за това е желанието на много хора да живеят извън големия град, но същевременно да могат да ползват всичките му удобства. Желанието на хората да имат собствено пространство за семейството нарасна по време на пандемията, а оттогава интересът към селските къщи не намалява. Селската къща осигурява на собствениците двор, живот по-близо до природата, чист въздух, по-голямо спокойствие, възможност за паркиране пред входната врата или дори в собствен гараж.

Голямото търсене и недостатъчното предлагане на съвременни къщи доведе и до сериозен ръст на цените им. Това се отнася не само до села като Белащица и Марково, в които живеят редица заможни пловдивчани, а и за по-отдалечени населени места, в които къщите преди няколко години се продаваха на безценица. В села като Дедево и Бойково до преди пет години човек можеше да купи вила за 20-30 хил. евро. Сега цените са поне двойни, а някои нови къщи със съвременни удобства струват около 250 хил. евро.

За големия интерес към селските имоти допринесе и възможността на много хора да работят от дома си. При положение, че не им се налага всеки ден да пътуват до офиса, те често избират живот на село, далеч от твърде пренаселения град със задръствания и проблеми с паркирането. Повечето хора обаче не искат изцяло да прекъснат връзките си с големия град.

Затова дори да купят къща край Пловдив с идея целогодишно да живеят в нея, запазват и градския си имот, в който могат да се върнат по всяко време.

Заради големия интерес към селските имоти много инвеститори започнаха да купуват терени и да строят къщи. Изграждат дори мини квартали с къщи в близките до Пловдив села, пише "Труд".

В община Родопи средните цени на къща са 220 хил. евро, в община Куклен - 130 хил. евро, в Перущица - 120 хил. евро. В по-равнинните райони на изток от Пловдив цените са по-ниски. В Садово средните цени за къща са 75 хил. евро, в Първомай - 42 хил. евро, Раковски - 90 хил. евро, Брезово - 50 хил. евро. На юг от Пловдив най-скъпо е в община Марица със средни цени на имотите от 150 хил. евро, а в общините Съединение и Калояново средните цени са около 55 хил. евро.

В селата около Хисаря и Асеновград цените на къщите най-често са около 80 хил. евро. По-големите имоти в добро състояние струват доста по-скъпо. Дори за стари къщи на гредоред, които имат нужда от сериозен ремонт, има купувачи, които дават над 50 хил. евро.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: