Асеновград крачи към титлата "Световна столица на мавруда"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:28 / 01.02.2015
2298
Асеновград направи още една успешна стъпка към титлата "Световна столица на мавруда". Завърши първият научен форум на тема Вино и културен туризъм. Центърът за култура и туризъм ТРАКЕЯ събра учени, политици и предприемачи. Пред тази взискателна аудитория бяха изнесени 18 доклада от различни области на знанието за виното. Интердисциплинарният подход позволи да се разкрият различни аспекти на идеята - Асеновград да възстанови своята европейска слава и признание на елитен винарски център на Балканите.
В работата на форума, освен поканените експерти, взе участие народният представител от Бургаски многомандатен избирателен район - инж. Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм на НС. В рамките на програмата П. Кънев и Н.Пр. Симон, игумен на Бачковската Света обител, обсъдиха проблеми на манастира като център на религиозен и поклоннически туризъм. Петър Кънев, който е представител на Р. България в Пapлaмeнтapнaтa acaмблeя зa Чepнoмopcкoтo икoнoмичecкo cътpyдничecтвo (ПАЧИС), предложи Община Асеновград и Бачковският манастир да потърсят - въз основа на обща културна история, нови възможности за по-активно икономическо и културно сътрудничество с Грузия, използвайки новосъздадения потенциал на бургаските пристанища.

След официалното закриване на форума, участници и гости станаха свидетели на чудото "Вино от чешма" - в навечерието на Трифон Зарезан от градската чешма "Рибките" до църквата "Света Богородица Благовещение" в Асеновград за трета поредна година потече вино вместо вода. А след това всички се присъединиха в "Шествие на винарите" до градски площад "Акад. Николай Хайтов" и в тържествата, организирани от община Асеновград по повод предстоящия празник Трифон Зарезан, съобщават от Центъра за култура и туризъм Тракея.


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).