33-годишен бе кръстен в църква в Родопите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:09 / 21.03.2022
2331
Никой в Дедево не може със сигурност да каже кога в ново време някой е бил кръстен в селския параклис "Св. Дух“ или в една от трите най-стари черкви в епархията – "Свети Атанасий“.

След многолетна пауза, във Втората неделя на Великия пост, 184-годишната черква "Свети Атанасий“ в Дедево отвори вратата си, за да влезе в Църквата 33-годишен потомък на един от най-старите и най-големите дедевски родове. Достигнал Христова възраст, Александър Валентинов Ганчев се съчета с Христа. Поръчител му стана Петко Рангелов.  

След трикратно "потапяне“ във вода в името на Отца и Сина и Светия Дух Александър се отрече от Сатаната и произнесе Символа на вярата. После отец Димитър, който отслужи Светото тайнство, помаза кръщаващия се с елей кръстообразно по челото, гърдите, ушите, ръцете и нозете.

Облеченият в бяла риза Александър и неговият кръстник Петко, водени  от свещенослужителя, 3 пъти обиколиха със запалени свещи купела – действие, приобщило към духовното тържество и радостта и присъстващите в храма. Последва подстригване на косата на кръщавания, символизиращо от една страна красота и сила, от друга – покорство и жертва.

Окрилен от вестта, че при кръщението е получил от Бога Ангел пазител, новопокръстеният Александър Ганчев сподели: "Вярвам, че животът ми ще бъде още по-осмислен, пълен с много любов“. И прегърнал годеницата си, допълни: "А през лятото, пак в този храм, ще сключим църковен брак“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).