ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
200 000 гърци тръгват за почивка в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 18.10.2009Коментари (3)10672
© Plovdiv24.bg
С отварянето на границата с Гърция над 200 хил. гърци ще почиват в Родопите, това каза за Благой Рагин - председател на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Според Рагин важно е да се направи българо-гръцко сдружение, което да лобира пред правителствата на Гърция и на България за по-скорошно откриване на проходите, защото в големите горещини, които са през юли и август голяма част от туристите, които посещават Беломорието могат да идват в Родопите. А пък зимата туристите в Пампорово ще посещават Гърция. По думите на Рагин, такъв интерес има от Македония, Сърбия, Румъния, те са обяснявали, че искат да дойдат в България да карат ски, но искат и да прескочат за два-три дни, за да видят древната Елада. От отварянето на тези проходи ще спечелят и гръцките градове като Кавала, Драма и Ксанти, пък и нашите родопски хотели, заяви Рагин. Според него, тази година хит на зимните курорти ще бъде курорт Пампорово. В него има достатъчно съоръжения за изкуствен сняг, ще има осветление, ще има машини, които ще обработват снега. Амбициозната програма да се прекара минерална вода в курорта ще го развие като ски център, балнеоложки и СПА център. „Това ако стане, Пампорово ще бъде българският Монте Бианко, това е най-скъпият и най-уютният италиански курорт", заяви Рагин .Той каза още, че е много рано да се каже дали ще има спад на туристическия поток през зимата. По думите на Рагин, през тази година има най-силна подготовка и големи амбиции в Пампорово, като вече ще може на пловдивското летище да кацат чартърни самолети. Като важен фактор Рагин отчете и очакваното падане на визите за Западните Балкани, като интерес има от Сърбия, Македония, Румъния.
Около 3 млн. и половина българи са излизали от страна по различни поводи през летните месеци. Българите най-често посещават Гърция, а след това Турция, като в другите държави са по-малко. Рагин заяви, че проблемът идват от това, че над 800 хил. българи почиват в Турция, а тя ни връща само 25 хил. заради това, че има изходни визи, а и ние ги посрещаме с визи - това не е здравословно за нашата икономика. „Изнасяме капитал за Гърция и Турция, а не получаваме, това което изнасяме",заяви Рагин. Председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация каза още, че трябва изцяло да се промени Закона за туризма и той трябва да направи по австрийски модел, защото е най-близък до страната ни. В австрийския закон са застъпени интересите на общината, на бранша, на държавата, като финансирането на рекламата става от три страни. Когато се взима решение, 51% държат бизнеса и 49% държания апарат, заяви Рагин. 30 години този закон е усъвършенстван в Австрия и той е много близък до испанския, френския и италианския модел. Рагин каза в заключение, че Велико Търново и Велинград имат най-голям туристически ръст в условията на световната икономическа криза.

Източник: р. "Фокус" - Смолян







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз редовно прекарвам ваканциите си в Италия, Франция, Турция или другаде, но в България не бих инвестирала и пукната стотинка за мутренските курорти на мафията. Има и други дързави с красива природа, но и с прекрасно културно-архитектурно наследство, за каквито в България и дума не може да става. Освен фолклорни ресторанти България няма какво да предложи на гостите. Тези Гърци сигурно са мръднали или статистиката не е в ред.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: