Знаци на турски и английски възмутиха майка на дете в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
13:39 / 11.11.2022
12192
Plovdiv24.bg получи на редакционната си поща жалба от Велиана Пеева от Пловдив. Тя е изпратена и до директора на Национален инспекторат по образованието и до директора на РУО Пловдив. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Уважаеми Госпожи и Господа,

Искам да изкажа дълбокото си възмущение и недоумение от абсурд, на който станах свидетел вчера. Вчера, 10 ноември 2022 г., прибирайки детето си от ДГ "Перуника", Пловдив, ул. "Марагидик", видях пътните знаци, които снимах и Ви прилагам в прикачения файл.

Както можете да забележите, надписите на тях са на турски и английски език... Турски и английски език...

Доумявате ли за какво става въпрос? Защото аз не доумявам... Предучилищното възпитание има своето съществено значение за развитието и оформянето на детската личност.

В държавна детска градина, където изпращаме децата си да получат основата и предпоставките за развитие на национално самосъзнание, възпитаване в родолюбие и съпричастност към история, род и отечество...

Така ли се организира ефективен възпитателно-образователен процес днес? Така ли се развива духовното здраве на децата ни?

Това ли е културно-образователната среда, в която трябва да растат децата ни? Бъдещето на България! 

Не трябва ли дейността на детското заведение да допринася за активното съприкосновението на децата с българското, укрепване на националното им самосъзнание и да ги правят горди със своята национална принадлежност. 

Съгласно чл.70, ал.1 от Закона за предучилищно и училищно образование процесът на предучилищно образование е подчинен на прилагане на програмна система като част от тази стратегия и съответства на изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищно образование. Програмната система е цялостна концепция за развитие на детето с подходи и форми на педагогическо взаимодействие, подчинени на обща цел.

Програмната система е разработена в съответствие с разпоредбите на Наредба №5 за предучилищно образование; Наредба № 6 от 11.08.2016 г. за усвояването на българския книжовен език.

На тази възраст децата се запознават с българските букви. След това срички... Български език! А ние им предлагаме турски и английски, и то без знанието и съгласието на родителите...

Оставам дълбоко възмутена и се надявам това да не е масово във всички детски градини. Надявам се да се обърне внимание на директорката на ДГ "Перуника" да снеме знаците от учебния процес на децата ни!

С уважение!

Велиана Пеева

Да живее България!"

Виж коментарите (19)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).