Жилищата в строеж в центъра на Пловдив по-скъпи от старите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:47 / 22.02.2005
1234
Поне 40-50 евро на кв. метър е разликата в цените на старите и новостроящите се големи апартаменти в централните части на Пловдив, сочат данните на сайта за недвижими имоти Imot.bg.
Цените на тристайните жилища в строеж в този район държат средна цена около 455 евро/кв. м, докато тези старите тухлени и панелни сгради се продават поне с 20% по-евтино ­ средно за 370 евро/кв. м. Според брокерите причината е, че повечето от жилищата в старите кооперации в централната част на града са в окаяно състояние и се нуждаят от солиден ремонт. При необходимост от по-сериозна инвестиция, цената на тези апартаменти може да падне и със 100 евро под тази на новото строителство.
Така например нов монолитен апартамент от 72 кв. м до бул. "Мария Луиза" се оферира на цена от 34 000 евро. В същото време апартамент от 95 кв. м, разположен в панелна сграда в тази част на града, без ТЕЦ и телефон, се продава за 32 000 евро.
Като цяло в Стария град в момента се продават над 1000 апартамента с големина между 70 и 100 кв. метра, по-голямата част от които ­ нови и луксозни жилища.
Най-скъпи, след тези в центъра на града, са жилищата в квартал "Кършияка", където е разположен Пловдивският панаир. Средната цена на тристайните апартаменти там е около 423 евро/кв. м. Предлагат се основно жилища, разположени в монолитни сгради. Стар апартамент от 82 кв. м може да се купи срещу 33 000 евро. Подобен имот в непосредствена близост до Пловдивския панаир се оферира с 3000 евро повече.
Въпреки, че след центъра най-многобройни са обявите за тристайни жилища във "Въстанически", то цената е по-ниска от тази в "Кършияка" ­ 371 евро/кв. м. Причината е, че има доста имоти, които са старо строителство и се нуждаят ако не от пълен, то поне от частичен ремонт. За 26 000 евро може да се купи апартамент от 86 кв. м в добро състояние, на паркет и теракот. Срещу 1500 евро повече може да се купи нов апартамент от 73 кв. м.
По около стотина са офертите за тристайни жилища в кварталите "Смирненски" и "Тракия". В "Коматево" и "Прослав" предлагане няма.
Според специалисти цената на тристайните апартаменти в близките месеци няма да се повиши значително. Причината не е само в силното предлагане. Важен фактор е и инвестициите, които ще бъдат направени, както и фирмите, било български или чуждестранни, планиращи да се настанят във втория по големина град в страната.
Източник: в-к "Монитор"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Семейство от "Базар Капана": Боядисваме само борци


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).