Затварят сметището до 2 години, заводът в Шишманци още неразработен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:58 / 05.08.2010
3655
Скъпият завод за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци не работи. При капацитет от 125 хиляди тона на година за 6 месеца са приети само 20. Причината е, че след обработката произведеният остатъчен продукт, наречен компост, задръства хангарите. "Трябвало е да бъдат направени предварителни договори или споразумения за продажбата" - обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова. И допълни, че няма да се отпускат средства за разширяване на капацитета на депото, защото и този е достатъчен. Само трябва да заработи на пълни обороти. 

Министър Нона Караджова е убедена, че ако заводът за преработка на твърди битови отпадъци заработи на пълен капацитет ще приема боклуците не само Пловдив, Брезово и Раковски, но и на общините Стамболийски, Родопи, Съединение и Марица. Държавата обаче не може да се намеси за продажбата на компоста, който може да се съхранява 3 години. Караджова уточни, че има два варианта - или все пак да се продаде, или да се предостави безвъзмездно. Заместник-кметът Александър Долев обаче категорично отрече втория вариант с думите, че няма нищо безплатно вече.

Близки до преработването тихо коментират, че компостът се продава много скъпо и затова залежава, а на всичкото отгоре заводът не работел на празниците. Заместник-кметът на Раковски Иван Драгоев потвърди, че тогава в общината не се събира сметта, а Долев каза, че ще потърси сметка на виновните.

Проблемът става сериозен, като се има предвит, че сметището в Цалапица ще работи до изчерпване на капацитета си - още година и половина, две. Според Нона Караджова една от причините да не се надстроява сметището е оплакването от живеещите наблизо и това, че боклукът вече дори влиза в реката.

Кметовете на 15 общини трябва скоропостижно да вземат решение къде ще депонират отпадъците си след затварянето на Цалапица. Атанас Калчев - кмет на община Кричим пък прогнозира, че тогава автоматично ще се вдигне такса смет, тъй като един от компонентите й са транспортните разходи.  


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (4)

Още по темата (189):
28.03.2024 Пълно единодушие в Общинския съвет за екозавода в Шишманци, планират рекултивация
25.03.2024 Пловдив иска европари за рекултивация на клетка 1 на депото в Шишманци
15.11.2023 12 000 лева финансова санкция е наложена на община Пловдив
20.10.2023 Общината плаща още милиони за боклука след договор с фирма на баща на общински съветник
12.09.2023 Община Пловдив прескача ОбС за спорен договор за повече пари с почистващата фирма?
24.08.2019 Солена глоба за завода в Шишманци
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).