Засичат загубите на вода в "Столипиново"

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
12:14 / 08.01.2020
4391
Проблемът със загубите на питейна вода в "Столипиново" бе тема на работна среща, организирана по инициатива на областния управител Дани Каназирева. В нея участваха кметът на район "Източен" Иван Стоянов, управителят на ВиК Пловдив Спартак Николов и експертът в областна администрация инж. Митко Стойчев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Ако няма взаимодействие между институциите, проблемите няма да се решат" - обобщи областният управител Дани Каназирева

Ще се поиска от общината, като собственик на етажната собственост на блоковете на ул. "Сокол" и "Батак", да направи конструктивно обследване на състоянието на основите, за да се види дали са компрометирани или са годни, тъй като основите на блоковете тънат във вода. 

Преди това трябва да се изпомпи водата от избените помещения, да се стигне до общия водомер, да се отпушат каналните отклонения. Едва после ще се пристъпи към подмяна на измервателните устройства, включително монтиране на индивидуални водомери с дистанционно отчитане. 

Още днес районният кмет Иван Стоянов ще внесе доклад в голяма община с искане да се предвидят средства в градския бюджет за 2020 г. за обследването, за да се пристъпи към подмяната на съоръженията и впоследствие - спиране на теча. По информация на Стоянов, в блоковете на "Сокол" и "Батак" има 402 длъжници към ВиК и EVN. Установени са 72 самонастанили се, които ще бъдат изведени от жилищата.

Предстои да се засече колко са загубите на вода в "Столипиново", като за база ще се използват данни за консумацията между 14 и 16 ч., когато потреблението е най-ниско, обясни областният управител. Каназирева посочи, че загубите идват и оттам, че чешмите в двора на къщите се оставят пуснати, за да не замръзнат тръбите.

По думите на инж. Стойчев преди да се възстанови общият водомер в блока и да се монтират индивидуални уреди с дистанционно отчитане, трябва да се отводнят избените помещения. Шефът на ВиК Спартан Николов пък разказа, че колегите му са намирали там възглавници, кокошки и цели глави зеле.

Другият план, по който ще се работи, е премахването на незаконните постройки, към които има водопроводни отклонения. Акциите ще се съгласуват с ВиК. Районният кмет Иван Стоянов съобщи, че бюджета на района са заложени над 500 000 лева за бутане на незаконни постройки, за да се разширят улиците, по които сега не може да мине линейка, и да се направи водопроводната мрежа.

1 312 000 лева дължат пловдивчани към "Жилфонд" за вода, а борчът в "Столипиново" е 689 000 лв. Данните са към 30 ноември 2019 г., тъй като справката за декември още не е готова, обясни шефът на ВиК Спартак Николов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).