Защо замлъкнаха Пеещите фонтани?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
15:56 / 10.04.2019
14252
Община Пловдив обявява нов търг за поддръжка на Пеещите фонтани, след като Комисията за защита на конкуренцията определи последната процедура за незаконосъобразна и я отмени, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Производството в КЗК е образуване по жалба на варненската фирма "Вал Дим1" срещу решение на зам.-кмета Димитър Кацарски за откриване процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Поддръжка на Езерото (основен фонтан) и прилежащ сух фонтан в Цар Симеоновата градина на Пловдив". От "Вал Дим 1" атакуват документацията на няколко фронта.

На първо място се оспорва факта, че предмета на дейност не е разделен на обособени позиции. Дейностите включват едновременно почистване и профилактика на фонтана, както и поддръжка на системи за управление на светлинни картини и според жалбоподателите те нямат нямат нищо общо, обичайно се извършват от различни фирми, затова и поръчката трябва да бъде разделена на две: услуги по поддържане на хидросъоръжение за развлечение и услуги по поддържане на художествено осветление.

Неразделянето пък ограничава самостоятелното включване на участници, извършващи дейности по поддържане на хидротехнически съоръжения и на такива, поддържащи системата за управление на водните и светлинни картини, се посочва в жалбата. Освен всичко се твърди, че администрацията е дала неясно и лаконично обяснение за своя избор. По тази точка Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбата на варненци, а аргумента, че Възложителят (Община Пловдив) е действал според действащите към момента разпоредби и има правото да обяви поръчката по най-изгодния за него начин. 

С останалите аргументи, обаче, КЗК се съгласява, а именно: техническите спецификации, дадени от Възложителя не съдържат достатъчно точна и конкретна информация, от която да стане ясно каква по вид и количество работа включва поръчката. А това на свой ред  не позволява изготвяне на икономически обоснована цена, която да бъде предложена за изпълнение на дейностите. Комисията приема за основателни и жалбите срещу завишени изисквания за опит като критерий за професионална способност. В крайна сметка на заседание в края на февруари конкурсната процедура на Община Пловдив е отменена като незаконосъобразна.

Администрацията имаше право, но не обжалва, коментира за Plovdiv24.bg директорът на Дирекция "Обществени поръчки" Тодор Тодоров. В момента се подготвя нова поръчка за поддръжка и ремонт на Пеещите фонтани, съобразена с изискванията на КЗК, която трябва да бъде пусната до края на април. 

Към момента езерото е празно. Очаква се ремонт на хидроизолзацията му в рамките на стари договори, разказа още Тодоров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (250):
20.09.2024 Общината каза защо са жабунясали Пеещите фонтани
17.09.2024 Топ атракцията на Пловдив с нов график
12.09.2024 Пеещите фонтани жабунясаха
19.06.2024 Пловдивчанин: Махнете това нещо от центъра на града!
16.05.2024 Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
24.04.2024 Любима атракция в центъра на Пловдив отново ще заработи
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).