Защо Пловдив може да е най-добре пазената тайна на България и Европа?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
12:48 / 15.04.2019
13159
Защо Пловдив е най-добре пазената тайна на България, а и на Европа като цяло, разказва в просторен репортаж най-голямата и популярна електронна медия на Нова Зеландия - Stuff.

"Разположен в южната част на България, Пловдив е вторият по големина град на страната и едно от най-древните селища в Европа - животът тук тече непрекъснато повече от 8000 години", пише авторът Джордж Драйвър, припомняйки, че регионът е на кръстопът между Изтока и Запада, владян и управляван от траки, римляни, османци, гравитирал е към Съветския съюз, но сега държавата е член на ЕС И НАТО; в момента пък Пловдив е Европейска столица на културата и местната власт се надява, че титлата ще бъде съпроводена с туристически бум, който да стимулира икономиката.

"Но може ли Пловдив наистина да се конкурира на континент, който изобилства от атракции, какъвто е Европа?", пита Драйвър.

Той изтъква, че досега не е чувал за града под тепетата, пристигнал е на двудневно посещение през зимата, без да има планиран маршрут. "За щастие открих, че е невъзможно да не се препъвам в руините на една или друга цивилизация. Точно срещу хотела ми се намира Римският форум на древния град Филипополис, кръстен на бащата на Александър Велики, завладял района в 347 г.пр.Хр. В разкопките на пет метра под нивото на улицата попаднах на смесица от римски пътища, мраморни колони и останки от древни сгради. И всичко това - между натоварена улица и централната сграда на пощата, строена през от съветската епоха. Сблъсъкът на древното и модерното - както разбрах, определя града."

Авторът описва разходката и очарованието си от Стария град и неговия лабиринт от тесни, калдъръмени улички, описва удивлението от Небет тепе и красотата на Античния театър. "Той е бил достатъчно голям, за да побере 6000 души и е един от най-добре запазените римски амфитеатри в Европа. Построен е през първия век, но въпреки големите си размери и централното си местоположение, е преоткрит едва в края на 60-те години. Оттогава Амфитеатърът е реставриран и редовно е домакин на концерти. Проверка в YouTube разкри скорошни изпълнения на траш метъл банди, по-късно през годината пък се очаква Том Джоунс."

Немалко е вниманието, която публикацията посвещава и на съвременен Пловдив, съчетал ново и старо. "Тръгнах към центъра на града, където очаквах да се върна в 21-ви век, но дори и той гъмжеше от забележителности. На площада с сърцето на Главната улица има джамия от 15-ти век и до нея, под нивото на улицата пък има Римски стадион на 1800 години. Първоначално той е бил много голям, побирайки 30 000 зрители, но разкрита и възстановена е само едната му страна, защото останалата му част минава под Главната."

Джордж Драйвър поставя сериозния въпрос - как се развива град, когато всеки сантиметър има археологически обект, лежащ под него? "На други места в Европа тези обекти често са оградени и се превръщат в туристически атракции, но в Пловдив руините са станали част от модерния град, а прагматичното развитие е вдъхнало живот на градската история". В статията "Пловдив: Защо това може да е най-добре пазената тайна на България и Европа" Stuff обръща внимание още на местния колорит, на меката зима, на уютните ресторанти и барове с изгодни цени, на вкусната храна, на музеите и тепетата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).