ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заради старо БМВ България ще връща 120 млн. на шофьори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 07.06.2010Коментари (5)2859
© Plovdiv24.bg
Старо БМВ, внесено от Франция в Пловдив, стана причина държавата да връща на гражданите 120 милиона лева надвзет акциз за коли. Казусът е без прецедент и до него се стига по пловдивски случай.

Всеки, който е внесъл от държава от Европейския съюз мощна кола втора употреба в периода между 2007 и 2009 г., може да поиска държавата да му възстанови част от платения акциз. Съдът в Люксембург постанови, че България е нарушила Договора за функциониране на Европейския съюз, като е събирала по-висок акциз за стари коли, отколкото за нови. Магистратите определиха този факт като дискриминация в облагането.

На 19 юни 2007 г. Петър Димитров Калинчев внася 9-годишно БМВ 530 D и подава декларация за колата в пловдивската митница съгласно Закона за акцизите и данъчните складове. Колата е навъртяла до този момент 160 000 км и е бил заставен да плати 4900 лева акциз. По същото време за нов автомобил от същата марка акцизът бил 2500 лева. Петър Калинчев е категоричен, че това е дискриминация, и подава жалба до началника на митницата в Пловдив. Поискал да му бъдат приспаднати 2400 лева от налога. След отказа административният акт на митницата е обжалван пред Административния съд в Пловдив, който постановява отмяна за разликата от 2500 лева. Митницата обжалва пред ВАС. Възниква интересен казус на понятието "местна стока" в Закона за акцизите, тъй като България не произвежда автомобили.

Върховните магистрати преценяват, че за да упражняват правилен контрол върху законосъобразността на решението на първата инстанция, е необходимо да отправят официално запитване до съда в Люксембург. Магистратите са категорични, че става дума за дискриминация в облагането. Държавата е била длъжна да промени вътрешното си законодателство при влизането си в ЕС, но не го е направила. Така три години е ощетявала любителите на по-мощни коли и им е прибирала в пъти по-скъп акциз.

Дискриминационната норма е отменена едва на 1 януари 2010 г., след като казусът стигна до Люксембург. Става дума за коли, внесени само от държави членки на ЕС, уточни адвокат Михаил Екимджиев. Той подчерта, че не става дума за мощни коли от Япония или от САЩ. Гражданинът или собственикът на автосалон, внесъл автомобила, има право да получи разликата между платения акциз и реалната сума, която дължи, ако автомобилът се облага като нов.

Между 1 януари 2007 г. и 31 декември 2009 г. колите над 163 конски сили се облагаха с различен акциз за "употребявани" и за "нови". За стари се смятаха навъртелите над 6000 км или навършилите 6 месеца от първоначалната си регистрация. В становището си българското правителство, оглавявано по това време от Сергей Станишев, моли Люксембург да "се ограничи във времето" и казусът да има последствия единствено върху Петър Калинчев, подал жалбата. Люксембург обаче преценява, че държавата не може да докаже, че е имала някаква причина да не хармонизира вътрешното си законодателство с европейското.

"Въпрос на процедура е как държавата ще върне на хората и фирмите дължимите пари", каза адвокат Михаил Екимджиев. Вариантите са няколко - правителството може да покани засегнатите да вземат парите си с еднократен акт да речем в 6-месечен срок. Другият е всеки да заведе иск към финансовото министерство и след това да води индивидуално дело. Тогава държавата ще трябва да плати и разноските по всички заведени дела. Интересен детайл е кой ще получи разликата в парите, когато автокъщата е продала вече колата на частни лица. Освен това върху акциза е платен и ДДС, така че казусът действително е с продължение, смятат юристи. Въпрос на близко време е да се изчистят нюансите, за да има пълна яснота кой, как, колко пари и по какъв начин ще вземе от държавата.

Източник: в. "Марица"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дотук добре - казал онзи дето падал от 12-тия етаж и стигнал до 6-тия :). Само, че държавата да плати какво значи. От хазната т.е. от нас. Бих се радвал, ако парите се вземат персонално - Станишев, депутати и всички онези, които имат отношение към приемането на закона в противоречие с европейския.
+3
 
 
Не заради старо БМВ, а заради неграмотни и некадърни митничари и управници. Браво на Калинчев!
+3
 
 
Ей сега ще наскача народа да плюе "гъзето мощното бмв" как ощетявал държавата. Истината е, че акциза за мощни автомобили го имаШЕ само в България и Русия, ако разбирате какво намеквам. Колкото и да не е приятно, държавата трябва да върне тези пари, които събираше по абсолютно незаконна методика от 2007-ма насам. Монетата има и друга страна - по-мощните автомобили плащат МНОГО високи данъци и гражданска отговорност, а горят и повече гориво, което означава по-висок приход от акцизите върху горивата. На около литър бензин един автомобил носи грубо лев и 20 приход на държавата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: