Запознанство в нета: На първа среща - рози, после - бой и унижение!

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
16:01 / 12.06.2019
11244
"Нямаме случай (на домашно насилие - б.а.) с фатален край". Това отчете адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър алтернативи" в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тя обаче посочи, че са имали случай, който най-вероятно е щял да стигне до фатален край, ако не е имало намеса и помощ към жената, жертва на насилие. Тя е била със средна телесна повреда.

Жената и насилникът й се запознават в мрежата. Пишат си, откриват доста общи неща помежду си и така стигат до среща в парк в града под тепетата. Мъжът се появява с огромен букет рози. Тя е много впечатлена от този жест и всичко върви чудесно, докато той не я кани да заживеят заедно. Жената се мести и след няколко дни започват скандалите. Опитва се да я контролира. За няколко месеца отношенията им ескалират от контрол и разправии до бой. Първият побой е с шамари и юмруци, но следващият е изключително жесток - ритници, влачене, скубане на коси, задушаване с възглавница, счупена ключица.

Родители й я разпитват какво преживява и тя чак тогава споделя. Връзката с фондацията е направена именно посредством родителите на жената. Така започват консултациите, работата с нея. Стига се до завеждане на дело срещу насилника, което е решено в нейна полза. Към момента дамата работи, приключила е всякаква комуникация с насилника.

Оказва се, че насилникът и към момента работи с фондация "Джендър алтернативи", защото той е разведен именно заради домашно насилие. Психолог от фондацията работи с него, оказва се, че има проблем с алкохола. Алкохолик е и паралелно вече посещава и програма за справяне с алкохола.

Адвокат Кадиева отчете също, че за 2018 година фондацията е работила по 427 случая на домашно насилие. От тях 95% са пострадали жени и деца. Не всички обаче стигат до жалби, полиция и прокуратура или съд. Половината стигат до информация и консултация само. Другата половина работят активно с психолог. Останалите 5% от случаите са мъже. Обикновено това са пострадали от децата си възрастни хора. Тенденцията е да се увеличава броят на възрастните хора, жертви на домашно насилие. Стигат до информация и консултация, но не и до по-нататъшни стъпки. Масово се водят дела във възрастовата група между 30 и 40 години.

От фондация "Джендър алтернативи" поясниха, че и подкрепят жени, жертви на домашно насилие посредством своеобразни стипендии. Т.е. фондацията плаща курсове за квалификация на пострадали жени. Вече 7 жени са преминали подобен курс, който е по тяхно желание - има две дами преминали обучение по английски език, една по графичен дизайн, една по козметика и други. Така после могат да си намерят работа по-лесно и да не са финансово зависими от насилниците си.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).