Започват проверки в общински болници, поликлиники и диспансери

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
12:56 / 14.12.2011
4801
Общинските поликлиники, болници и диспансери са взети на прицел от новата градска власт. Със заповед на кмета Иван Тотев са разпоредени проверки в здравните заведения, регистрирани като самостоятелни търговски дружества.

Вътрешна ревизия тече в момента в МБАЛ "Св. Мина", чийто управител е бившият общински съветник от БСП доц. д-р Георги Йорданов. Той е назначен в миналия мандат, когато БСП беше на власт. Проверка предстои в МБАЛ "Св. Пантелеймон", която се ръководи от бившия градски лидер на БСП доц. д-р Илия Баташки. Наред са ДКЦ 5, Комплексният онкологичен център, Кожно-венерическия диспансер и всички останали дузина здравни фирми.

Местната власт е в правото да знае накъде върви общинското здравеопазване, дали потъва или бележи възход, как ще оцелява в кризата и дали парите не изтичат на вятъра. Сред медиците върви мълва, че проверките се правят заради предстоящи кадрови рокади. По традиция всяка власт си сменя шефовете на свои търговски дружества, независимо от техния хал.

Двама от здравните управители изпревариха чистката. Първа подаде оставката шефката на Белодробна болница д-р Янка Барганова, след нея молба за напускане написа управителят на Онкодиспансера д-р Недялка Митова. Белодробната, както е известно, потъва от години, има над три милиона лева задължения и в момента върви обсъждането по какъв начин дейността є да се прехвърли в УМБАЛ "Св. Георги".

Онкодиспансерът си остава на общинско подчинение и открай време се разгарят страсти за шефския му пост.

Комплексният онкологичен център има най-голям паричен оборот в сравнение с другите общински фирми - годишно около 20 милиона лева. Това е единствено дружество, приключило 2010 г. с шеметна за местната икономика печалба в размер на два милиона. Неслучайно в диспансера в мандата на Славчо Атанасов бяха назначени неговата балдъза - за икономически директор, сестра му - за психолог, тогавашният общински съветник, напуснал СДС, сега активист на ДПС Николай Караиванов - за административен шеф.

Сега медиците в Онкото тръпнат в догадки кой ще седне в овакантеното кресло на управителя. За фаворит се спряга бившият шеф на ДКЦ 5 д-р Калин Калинов, който преди време, когато ГЕРБ вече беше на власт, замалко не стана директор на държавната УМБАЛ "Св. Георги". Д-р Калинов е добър гинеколог, има управленски опит и вероятно има шанс за поста.

Дейността му на шеф на ДКЦ 5 вече мина през "скенера". Всички обществени поръчки за ремонти, доставки и услуги, провеждани от д-р Калинов до септември 2010 г., са проверени от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Ревизията е приключила на 18 ноември и в доклада, освен отразените перфектни процедури, са констатирани административни нарушения, за които на д-р Калин Калинов са съставени шест акта.

Според ревизорите не са били спазени изискванията на Наредбата за провеждане на малки обществени поръчки при доставка на компютърна техника - сървър и 35 компютъра. От ДКЦ 5 са изпратили покани до три фирми с необходимата информация, но без да е посочен срокът за получаване на офертите.

Проверяващите са установили пропуски по време на ремонта в поликлиниката, за който са били наети няколко частни фирми. За полагане на балатум, первази, алуминиеви лайсни, контакти, осветителни тела, къртене и пробиване на бетон е платено срещу фактури, но без да са сключени писмени договори, за което на д-р Калин Калинов са написани два акта.

Ревизори изразяват съмнения и за поръчката за доставка на компютърен периметър за офталмологичните кабинети. Поръчката също е в малък размер и според наредбата се провежда с покани до три фирми. По време на финансовата инспекция се изискаха поканите, които са изпратени до евентуалните участници, но управителят на ДКЦ 5 д-р Пламен Фотев уведоми, че такива покани не са открити, гласи докладът на АДФИ.

Нарушения са констатирани и при доставката на микробиологични среди и материали. Поръчката е на стойност 11 214 лева без ДДС. Акт е съставен и за въоръжена охрана, за която през 2009 г. на частна фирма са изплатени 15 718 лева без ДДС. Управителят беше длъжен да събере минимум три оферти, за да избере фирмата, но не го е направил. Договорът с "Брадърс секюрити" е подписан през 2005 г. до 2006 г. и е удължаван с четири анекса, при което е завишена и цената на охраната, твърдят в доклада си ревизори.

Докато печелившата години поред поликлиника в "Тракия" трупаше дългове към Здравната каса, беше купена кола за 25 180 лева с марка "Опел Астра". На този конкурс няма нарушения, става ясно от доклада на АДФИ.

Що се касае до дълговете на ДКЦ 5, допреди половин година те бяха надхвърлили половин милион лева и се наложи сегашният шеф д-р Пламен Фотев да се моли за безлихвен кредит от общинския бюджет. Д-р Фотев лансира тезата, че борчовете са натрупани от неговия предшественик д-р Калин Калинов.

Д-р Калин Калинов пък имаше друго обяснение - че броят на талоните е силно ограничен, а лекарите не могат да отказват прегледи на болните. Какво ли ще покаже поредната, този път вътрешноведомствена ревизия, разпоредена от кмета?

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
20% отстъпка за рождения ден на строителен хипермаркет "Алати"
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Новаторство в трудовото законодателство: Шеф на болница уволнява ...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).