Започват празниците на камерната музика в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:25 / 10.06.2015
974
Бивши и настоящи ученици от
НУМТИ "Добрин Петков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес в 20 часа в Етнографския музей ще прозвучат първите акорди от 51-то издание на най-стария в Европа и у нас международен фестивал на камерната музика - Пловдивския. Празничните вечери на емблематичния за града на тепетата музикален форум ще продължат до 20 юни. Между тези две дати - 10-20 юни, афишът на Фестивала е вписал седем концерта. 

Първият е на гостуващия за първи път в България - след много успешни турнета в родината си и в Европа - вокален ансамбъл "Камерата" - Кобе, Япония, с диригент Йошико Мики Колон. Богатият репертоар на формацията включва освен старинни японски песни и песни на съвременни японски композитори и произведения на български автори. 

Както на старта на 51 МФКМ, така и на финала му сред камерните музиканти откриваме пловдивски имена. Нели Койчева - д-р по музика, възпитаничка на НУМТИ и АМТИИ, е българският глас и нашата връзка с уникалния вокален ансамбъл от Япония. 

На последния концерт (20 юни, 20 часа) на подиума в Етнографския музей ще застане именитият пловдивския цигулар Кеворк Мардиросян, който от дълги години живее в САЩ и има успешна кариера както зад Океана, така и в Европа. 

Той и американският му музикален партньор пианистът Лий Филипс ще представят класически образци в сонатния репертоар за цигулка и пиано от творчеството на Брамс, Дебюси и Цезар Франк. На 12 юни е концертът струнен квартет "Харингтън" (Росица Гоза - цигулка, Кийт Редпат - цигулка, Веселин Тодоров - виола, Емануел Лопес - виолончело). По имената можем д се досетим, че в тази формация от САЩ също има българи. 

А концертът на пловдивчанката, живееща и работеща в САЩ, с успешна международна концертна дейност, Даниела Щерева - цигулка, и Ирен Капеловска - пиано, дългогодишен педагог в НУМТИ, е на 16 юни. С концерта два дни по-късно, на 18 юни, Фестивалът поддържа добрата си традиция да представя най-доброто в камерното музициране от Украйна. Този път класата си ще изяви сонатното дуо Павел и Анна Хмара. 

Друга традиционна за Фестивала линия - "Класика и джаз", тази година се поддържа с един концерт в две части (19 юни). В първата част известният джазмен Антони Дончев ще музицира песни от Гершуин, Дюк Елингтън и Кол Портър с нашумялата напоследък джаз певицата Лилия Илиева. 

Във втората част музикантите от сакс квартет "Гори" ще изпълнят аранжименти на класически пиеси и български народни песни. 

Жизнеността на 51-годишния Международен фестивал на камерната музика се поддържа от младите музикални дарования. Програмата включва специален концерт-матине, посветен на70-ия юбилей на Пловдивското музикално училище "Добрин Петков".

Седем, различни като инструментален състав, камерни ансамбли ще защитят авторитета на училището и на Фестивала на 13 юни от 11 часа в Аулата на НУМТИ.

51-то издание на Фестивала се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Общинска фондация "Пловдив 2019" и Министерство на културата; в партньорство със "Софийски музикални седмици" и под патронажа на почетния консул на Украйна в Пловдив, "Роза Импекс" и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ограничават движението в Стария град
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив
Гладиаторска среща на емблематично място в Пловдив
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е опо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).