Започва строежът на новата бизнес сграда до "Метро"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
10:13 / 12.10.2015
12095
Компанията за микропроцесори Sibiz ще изгради собствен офис в Пловдив, чиято визия единствено Plovdiv24.bg ви показа преди време. 

Първата копка ще бъде направена до края на октомври, теренът е купен от общината на търг през януари тази година за 813 хил. лв. Сградата трябва да е готова до началото на 2017 г. Тя ще бъде със 17 хил. кв. метра и с капацитет до 2000 работни места. Това съобщи за "Капитал Daily" Радослав Дервишев, представител на компанията за България. От компанията засега не казват размера на инвестицията, като само уточниха, че става дума за "сериозна сума".

С какво ще разполага офисът

В края на януари тази година дружеството "Текреал", съсобственик в българския клон на Sibiz, е купил на търг от общината имот с размер 4 дка, показва справка в имотния регистър. 

Цената на терена, който се намира срещу парк "Лаута" в Пловдив, в близост до магазин на веригата "Метро", е 813 хил. лв. и на него се очаква да бъде изградена десететажна административна сграда с разгърната площ от 17 хил. кв.м. "Това обаче няма да бъде промишлен център", уточнява Дервишев. В сградата ще се помещават офиси, център за обучение и конферентни зали. 

Капацитетът ѝ ще е между 1000 и 2000 работни места, но това не означава, че ще бъдат наети 2000 нови служители. Към март 2015 г. фирмата има 36 служители и се помещава в сравнително малка жилищна сграда на ул. "Крим" в града.

Българската фирма с калифорнийски корени, както Дервишев определя Sibiz, развива дейност в България вече 11 години. Тя се занимава с разработка разработка на хардуер и софтуер и търговия. По-конкретно компанията, която според сайта си има два офиса - един в Маунтин Вю в Калифорния и един в Пловдив, прави специализирани чипове и специфичен фърмуеър (вградени системи за управление на електроника - от уреди до мобилни телефони).

С грижа за бъдещето на технологиите

Едновременно с производствената и развойната си дейност частната компания има и традиции в сферата на образованието и подготовката на инженерни кадри. 

Тъкмо това е и причината част от бъдещата им административна сграда в Пловдив да бъде заделена за учебни зали. 

"За жалост квалифицираните кадри в тази област трудно се намират и са нужни обучения. Затова и пред нас не стои на този етап въпросът колко хора искаме да наемем, а по-скоро колко бихме могли да намерим", коментира Дервишев едно от големите предизвикателства в ИТ сектора.

Създадена през 2003 г. по инициатива на технологична компания в Силициевата долина и източнопевропейски университети, година по-късно Sibiz отваря и офис в Пловдив. През последните пет години компанията стабилно нараства и подобрява резултатите си - от 2011 г. насам служителите на компанията са се увеличили почти три пъти, а оборотите и печалбите, макар и с по-малки темпове, съшо растат. За 2014 г. българското подразделение на компания има приходи от 1.8 млн. лв. и печалба от 893 хил. лв. Година по-рано оборотът на Sibiz е малко над 1.2 млн. лв., а печалбата - 399 хил.

Част от ИТ вълната към Пловдив

По-сериозното установяване на американската компания в Пловдив затвърждава една очертала се през последните години тенденцията на концентрация на ИТ фирми в града. Преди няколко месеца украинската софтуерна компания Speedflow обяви, че изцяло местни производството си там, водейки със себе си част от служителите си и с намерение да назначи 50 местни специалисти.

На провелата се в началото на септември в Пловдив национална аутсорсинг конференция стана ясно, че именно там към момента ИТ секторът се развива най-динамично - с 4.5 хил. разкрити работни места в 20 компании и очаквания през следващите пет години броят им да нарасне повече от двойно.


Виж коментарите (22)

Още по темата (12):
16.11.2019 Защо се бави строежът на новата бизнес сграда до "Метро"?
27.11.2018 Какво се случва с новата бизнес сграда до "Метро"?
14.09.2016 Започна изграждането на новата бизнес сграда до "Метро", дава работа на 1500 специалисти
13.09.2016 Започва строежът на новата бизнес сграда до "Метро" с подземен паркинг
12.12.2015 Новата бизнес сграда до "Метро" висока 30 метра и с подземен паркинг за 120 коли
10.12.2015 До края на годината започва строежът на новата бизнес сграда до "Метро"
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).