Започва дискусия за разширението на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
17:09 / 16.03.2010
4050
Как да се разшири Пловдив, за да не се задъхва градът, обсъди на днешното си заседание консултативният съвет при кмета, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Идеята ни е отново да събудим обществеността за истински дебат за бъдещето на Пловдив в стратегически план. Има идеи в тази насока, предстои работна група да ги обобщи", обясни секретарят на консултативния съвет Христо Лазаров след срещата.

Не чисто административни мерки са необходими според пловдивските нотабили, а вътрешното осъзнаване на проблематиката от пловдивчани и жителите на съседните селища. През далечната 1887 година, когато е направено първото оземляване и първата скица на града, той е включвал територии от 140 хиляди декара, а сега се е свил до 102 хиляди декара. Пикът на разрастване е бил през 1987 година, когато пловдивските територии са стигали близо 1 233 000 декара, но са били орязани чрез създадените в онези времена общини "Марица" и "Родопи".

Според статистики Пловдив със своите 3 500 души на кв. км е най-гъсто населеният град не само в България, а и на Балканите. Друго първо място заема той по броя на сърдечно болните сред цяла Европа.

"Гоним много първи места в нерадостните статистики. Причината е, че нямаме въздух, затова и центърът ни е много по-задръстен и мръсен дори от софийския", отбеляза Лазаров.

Перспективите, които набелязват уважаваните дами и господа от консултативния съвет, не са свързани непременно с директното присъединяване сега и веднага на Ягодово и Крумово, а с очертанията на по-дългосрочна стратегия за развитието на града. Според изследвания на европейски специалисти в Горнотракийската низина са най-плодородните и чисти земи. Целта на бъдещото разширяване на Пловдив не е завземане на терени, върху които да се прави само промишленост, а да се увеличи въздухът и оттам - да се облекчи чрез по-висок стандарт животът на хората.

В хода на дискусията трябва да се намерят най-приемливите начини за всички хора от съседните общини за тяхното приобщаване за един бъдещ Пловдив.

Потребителите на Plovdiv24.bg разискват темата още от началото на 2008-ма година. Всички коментари, както и да напишете Вашето мнение по темата: само ТУК.

Виж коментарите (13)

Още по темата (1):
20.03.2010 Логичното разширение на Пловдив е на юг
Още новини от Новини от Пловдив:
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област
На улица в Пловдив снимаха новия джип на Ferrari
Това е листата на БСП в Пловдив, която ще атакува новия парламент...
Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнерве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).