Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единствено в цялата страна подготвя кадри за стругари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:10 / 27.04.2024
7241
Бизнесът се оплаква от остър недостиг на кадри у нас. Невижданите досега 2800 лева за стругар, колкото взима един IT специалист предлагат машиностроителните фирми у нас. Въпреки атрактивната заплата, желаещи няма. Оказа се, че само на едно място у нас може да се учи за стругар. 

Специалността стругар се предлага само в едно училище у нас. Това е Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив. Те има не повече от 50 ученици през всеки випуск. През настоящата учебна година професионалното образование предлага 146 професии. 33 от тях се изучават само в една област, пише NOVA. Например обучението за камериер е само в област Бургас, за кинолог Монтана, за заварчик и обущар в Пазарджик, а за бижутер и стругар в Пловдив.

Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив, по настояване на бизнеса предлага обучение за стругар.

"Няма желание за тази специалност. Използваме Закона за училищното образование, който ни дава право всички незвисими специалности, по които са приети учениците, да изучавата предмета "Стругарство" и да получат свидетелство за професионална квалификация", казва директорът инж. Кирил Саксанов.

"Преподавам от времето, когато е имало по трима стругари на випуск. За съжаление други училища привличат учениците в измислени специалнисти. За това влияние имат и родителите.", на мнение е преподавателят Иван Иванов.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки "Рол...
ББР обяви търг за мегакомплекс в Пловдив
Пловдивски университети се включиха в протеста, остават затворени...
Двама са в болница след поредната катастрофа в Пловдив
7 дни след кошмара на бул. "Руски": И тази седмица започна с инци...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).