Занаятчиите отбелязват патронния си празник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:12 / 11.12.2017
2512
Регионален етнографски музей - Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив и Регионална занаятчийска камара - Пловдив съвместно организират отбелязването на еснафския празник "Св. Спиридон" утре. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Денят на Св. Спиридон е известен още от Възраждането като "Денят на майсторите". В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон, въпреки че всеки еснаф си има светец-закрилник. Почита се като покровител на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия, но основна част от него бил и традиционния занаятчийски обред - въвеждането в майсторско звание.

Занаятчиите, празнично облечени, заедно с жените и децата си, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител и музика, отивали в църквата за тържествен молебен (литургия). Целият еснаф - майстори, калфи и чираци запалвали голямата свещ пред олтара. За службата жените носели "Иснафско пендихаро" (петохлебие) за здравето на всички живи майстори и славели. Освен това се правело "коливо" за живите и за мъртвите, върху което палели свещи. По време на литургията свещеникът споменавал "во време на велики вход" имената на всички живи и починали майстори.

След извършване на литургията еснафът отивал на мястото, където бил приготвен зиафетът (угощението). Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) извиквал кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: "Стани като мен"!

В чест на светеца еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Курбанът се раздавал след приключване на църковната служба.

Програмата включва:

• Празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия - 10,30 ч. (тръгване от двора на РЕМ - Пловдив)

• Освещаване на параклис "Св. Спиридон" в църквата "Св. Петка" - 11,00 ч.

• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) - връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея - 12,30 ч.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).