Занаятчии от цялата страна се събират в Етнографския музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 22.06.2015
1626
За поредна година през последната седмица на месец юни в двора на Регионалния етнографски музей - Пловдив ще се съберат майстори-занаятчии от цялата страна. Сред цъфнали рози, каменни зидове и възрожденска архитектура ще Ви представим традиционни занаяти, оживели до днес.

Акцент в програмата тази година са занаятчийските работилници, където всеки желаещ може да направи своите първи стъпки в избран от него занаят под вещото ръководство на майстор. Ще наблегнем и на занаятчийските атракции, за да се усетим като част от очарованието на старата Пловдивска чаршия.

Всеки ден от седмицата майсторите ще ви показват своите умения в двора на къща "Куюмджиоглу". Грънчарското колело ще се върти и совалката на стана няма да спира да снове. Всеки ще може да изработи накит, да сътвори съд, да изтъче шарена черга, да си измайстори дървена лъжица и да отнесе за спомен вкъщи хубав дар.

Ще използваме интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, за да ги запознаем със светогледа на старите майстори. Да се докоснат до магията на превръщането на идеите в уникални произведения, до това, което прави от занаятчията творец, казват организаторите.

Заедно ще се повеселим на един от най-хубавите български празници - Еньовден. Ще правим венци и ще напяваме китки, по които Еньовата буля ще Ви погадае. Ще научим и повече за лечебната сила на билките. По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чемширите в двора, ще има изненади, с които да запомните идването си при нас.

Заповядайте в двора на Регионален етнографски музей - Пловдив от днес до 28 юни 2015 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).