Заместник-министър ще дирижира пловдивските симфоници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:20 / 02.12.2014
2738
Берислав Шипуш, който в момента е заместник-министър на културата Хърватия, ще дирижира пловдивските симфоници на 5 декември в Концертна зала от 19 часа. 

Той е композитор и диригент със световна слава - основател и артистичен директор е на Музикалното бианале в Загреб, работил е като диригент на балетните постановки в Ла Скала, професор е по композиция в Музикалната академия в Загреб.

В третия концерт от поредицата "Шедьоври на симфонизма" ще прозвучат Адажио за струнни от Берислав Шипуш и Симфония 1 от Чайковски. 

В програмата е включена и премиерната творба на Георги Арнаудов - "Ex Machina", Концерт за две пиана, чембало и оркестър (2014).

Композиторът е Доктор по Музикознание и музикално изкуство. Автор е на редица симфонични творби, камерна и солова - инструментална, вокална и клавирна музика, сценични творби, театрална и филмова музика. От 1984 г. е преподавател в НМУ "Любомир Пипков" - София а от 2000 г. е редовен преподавател по композиция в Департамент "Музика" в Нов български университет. 

Неговото произведение с метафорично заглавие "Ex Machina" е вдъхновено от визуални инсталации, които авторът описва като "Ми(с)тичност потопена в море от машини, устройства, апарати, автоматизирани приспособления, уреди, инструменти, зъбчати колела - атрибути на паралелната индустриална реалност, която от няколко столетия регулира изцяло нашето съзнание и модели на мислене".

За изпълнението на "Ex Machina", Концерт за две пиана, чембало и оркестър в Пловдив пристига световноизвестната пианистка и педагожка проф. Милена Моллова. 

Тя ще се качи на сцената със свои даровити ученици - Калия Калчева, която е носител на първа награда на Международния конкурс "Млади виртуози" 2014 и Анжела Тодорова, която посещава майсторски класове по пиано в рамките на "Internationale Orpheus Musikakademie" във Виена, където изнася концерти през 2013 и 2014 г.

Билети се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).