Зала "Тропик" кани пловдивчани и туристи в Природонаучния музей

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
13:25 / 01.11.2017
8649
От близо два месеца Пловдив си има истински дом за пеперуди. Под купола на Природонаучния музей расте една истинска малка джунгла - с водопад, рекичка,езеро, предоставяйки реална среда на стотици крилати красавици. Малко известен факт е, че възрастната пеперуда живее седмица, максимум две. "От яйце до имаго (възрастното насекомо) животът им е месеци", успокои Александър Петров - един от уредниците в зала "Тропик". 

При нас те идват като какавиди, люпят се за седмици, около 60-70 % от тях дори още в първата седмица. Имат осигурени отлични условия като температура, влага, храната им е подсигурена. Средата е благоприятна за тях, няма хищници, които да ги ловят и доживяват до дълбока старост, обясни той. 

А и след смъртта си те отново остават в музея, но препарирани. За около два месеца вече са осъществени две доставки. Сега изчакват фермите да отворят за следващ транш. Намеренията са амбициозни, Пловдив ще опита да закупи уникална нощна пеперуда - Attacus atlas. 

Атлас всъщност е от най-едрите пеперуди, размахът на крилете достига до 30 см, а площта на крилете й - до 400 квадратни сантиметра. Това е причината, поради която на тъмно мнозина я мислят за.... птица.

Зала "Тропик" ще бъде снабдена с нови видове пеперуди тази седмица. Какавидите се очаква да пристигнат днес, а имагинирането (излюпването) ще започне в близките 2-3 дни. Сред новите пеперуди са:

Pachliopta sristolochiae

Papilio paris

Papilio demodocus

Papilio nireus

Caligo atreus

Papilio thoas

В новата доставка ще има много от любимите на посетителите синьо морфо и сухо листо. За пловдивските пеперуди, за удоволствието, отговорността да си човекът, който се грижи за тях, за това, което знаем и не знаем за тези насекоми, Plovdiv24.bg разговаря с Александър Петров.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (125):
20.04.2024 Тридневен фестивал "Млада синя Земя" в Природонаучния музей
08.04.2024 Седмица на динозаврите в Природонаучния музей в Пловдив
08.04.2024 Проблем в Природонаучния музей в Пловдив
09.03.2024 Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо пътешествие до Антарктида
17.02.2024 Подобна опашка в Пловдив скоро не бяхме виждали
17.02.2024 Ще има много инвестиции в бюджета за музеите в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).