Закриват ОУ "Христо Смирненски" от 1 септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
14:50 / 24.03.2011
15829
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Христо Смирненски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"ОУ "Христо Смирненски" в Пловдив от 01.09.2011г. ще бъде затворено", каза на Plovdiv24.bg шефът на дирекция "Образование" в общината Георги Янев.

"Миналата седмица сме входирали предложението в регистъра на ОбС Пловдив за закриването на това училище. Сами разбирате, че на центъра на Пловдив не е икономически изгодно да учат само 33 деца и освен това, така не може да се води нормален ученически процес", поясни Янев.

Оказва се, че ОУ "Христо Смирненски" в продължение на вече 5-6 години няма прием в първи клас. В училището има паралелки само в 6 и 7 клас.  Шефът на дирекция "Образование" е категоричен, че няма как да се предотврати неговото закриване. 

В даскалото учат 13 деца от домовете за "Деца, лишени от родителски грижи". Георги Янев обясни, че те ще бъдат настанени със сигурност в ОУ "Петър Берон", тъй като там има и други деца от същите домове. На родителите на учениците, които са от семейства, ще им бъде предложено  децата им също да бъдат преместени там. "Ако обаче те не желаят, могат да изберат други училища, които са им по местоживеене или по месторабота", допълни още Янев. Стана ясно, че до края на тази учебна година, ОУ "Христо Смирненски" няма да бъде затваряно.

"Процедурата е следната: първо се взима решение на ОбС, след това се възлага на кмета да изпрати предложение до Министъра на образованието и науката, пуска се заповед, публикува се в държавен вестник и от 01.09.2011г. ОУ "Христо Смирненски " ще бъде закрито", лаконичен беше Янев.

Шефът на РИО Пловдив, Павлина Кацарова, потвърди тази информация. 

"Наясно съм. Правили сме проверка там. Ситуацията е такава, че налага неговото затваряне", каза тя за репортера на Plovdiv24.bg

Оказа се, че на практика в училището работят няколко учителя, от които единият е директор и то временно-изпълняващ длъжността. 

"Говорили сме по посока на това, че за да се запази работата на учителите от ОУ" Христо Смирненски", след неговото затваряне, те трябва да бъдат преместени заедно с учениците в новото училище, където те ще учат  от 01.09.2011г.", каза още Кацарова. Тя е категорична, че няма да има проблем с това, защото повечето преподаватели там са и в пенсионна възраст. 

Стана ясно, че  предложението на Регионалният инспекторат е било децата да бъдат преместени в ОУ "Гео Милев", поради малкият брой ученици там.

"Все още не сме гледали предложението на общината в Комисията по образованието. Като го разгледаме, ще се запознаем по-подробно с техните предложения", завърши Кацарова.

Можете да се запознаете с цялата тема, която Plovdiv24.bg следи от самото начало! 

Виж коментарите (22)

Още по темата (16):
28.03.2011 Окончателно: Художествената гимназия ще се мести в ОУ "Христо
Смирненски"
02.12.2010 Синдикат "Образование" против закриването на гимназия "Хр. Смирненски"
14.10.2010 Парите за Художествената гимназия отидоха при превозвачите
15.09.2010 Мръсотия в пловдивско училище и отново обща тоалетна
27.05.2010 Спасиха ОУ "Христо Смирненски" от закриване
22.05.2010 Закриват ОУ "Христо Смирненски", настаняват Художествената гимназия
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).