Заграждат Античния театър, всички културни паметници в града стават с платен вход

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (85)
09:05 / 10.05.2012
12805
"Поставят допълнителни пластмасови заграждения на Античния театър - емблемата на Пловдив. Тези ограждения, не само че скриват разкошната гледка, но и са абсолютно несъвместими с хилядолетната история на този паметник от бял мрамор", възмущава се на редакционната поща на Plovdiv24.bg Васил Йорданов. 

"Тарабите са с мръснокафяв цвят и са далеч от естетичното. Така ли ще привличаме туристи, като скриваме най-стойностните си паметници?! От любимо място на пловдивчани, Античният и Старият Град ще се превърнат в празни и пусти музеи на отминалото време", пише още в писмото си студентът от ПУ. 

Репортер на Plovdiv24.bg потърси за коментар кмета Иван Тотев

"Политиката на Общината оттук насетне ще е всички културни паметници да станат с платен вход, тъй като анализите, които сме направили в последните 6 месеца, показват, че не повече от 20% от посетителите влизат в самия Античен театър, а другите 80% снимат и гледат отгоре", категоричен беше градоначалникът. Той допълни, че се предвижда един път в месеца да се провежда "Ден на отворените врати", когато всеки, който желае ще може да разгледа обектите безплатно.

Той поясни, че освен 250-те хил.лв., които тази година ще се вложат в обекта, в следващите две години в съоръжението ще се инвестират още близо 400 000 лв., които суми според Тотев са огромни за мащабите на Община Пловдив. 

"Затова с формираната печалба културните обекти трябва да бъдат поддържани, модернизирани и привеждани във все по-добро състояние", мотивира се градоначалникът.

Тотев каза още, че по отношение видимостта на сцената на Античния театър има доста сериозни въпроси, поставени от фирмите които организират концертите и мероприятията там. Те недоволстват от факта, че много от посетителите не плащат билети, а наблюдават събитията от оградата.

"В момента правим тестове на огражденията, които ще бъдат поставени. Това, което се вижда сега, няма да е последен вариант", допълни още градоначалникът.

Относно Римския стадион се разбра, че няма да бъде ограждан отново, а платен вход ще има само за долното ниво на античното съоръжение, за което вече неколкократно писахме.

Мотивите за решението на пловдивските управници можете да чуете в прикачения звуков файл!

Виж коментарите (85)

Още по темата (4):
02.09.2023 Вижте как е изглеждал Античният театър на Пловдив преди 40 години
14.05.2012 Античният театър ще бъде ограден с пана, рекламиращи културните обекти на
града
14.05.2012 Тотев: Скоро отзивите за загражденията на Античния театър ще са точно
обратните
11.05.2012 Без промяна: Разглеждаме Античния театър срещу 3 лева
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).