Зацветяват кръговите кръстовища в Пловдив, засаждат над 1 млн. цветя

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
12:46 / 09.02.2011
5016
На днешната пресконференция на директорът на общинското предприятие "Градини и паркове" д-р Иван Георгиев обяви важни инициативи за подобряване на облика на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Над 1 милион цветя ще бъдат засадени допълнително на територията на Пловдив през пролетта, обяви директорът Иван Георгиев. Освен това в разсадника на Рогошко шосе има готови за залесяване 700 дръвчета, произведени от самото предприятие, както и 200 000 декоративни храста. В Пловдив ще се появят още 2 вида бегония, агератум, 2 вида петуния, салвия и вербена от оранжерийните цветя. От произведените в лехи цветя Иван Георгиев изброи астри, лобулария, лобелия, далия, гацания, портулака, тагетис и циния. 

Всички кръгови кръстовища в Пловдив предстои да бъдат зацветени, увери директорът на "Градини и паркове". Той подчерта, че след дълго прекъсване, специални грижи ще бъдат отредени за занемарените паметници в града. В бюджета на предприятието е заложена и пълна реконструкция на езерцето с мечката в Цар Симеоновата градина, чиято ВиК система е неизползваема към този момент. През изминалата година предприятието за озеленяване е обработило 3500 повече дървета, отколкото през 2009-а, обясни още Иван Георгиев.

Друга новост е, че през тази година зелените площи в града ще бъдат ограждани с бетонни пътни ограничители. Колчетата и кълбетата няма да позволяват на недобросъвестните шофьори да паркират в зеленината, обясни д-р Георгиев. Той и заместник-кметът Александър Константинов предупредиха, че продължават кражбите на елементи от системите за напояване: само на бул."Мария Луиза " са откраднати 15 крана, да не говорим за кражбите на кошчета и пейки в градинките и парковете. Константинов припомни, че законите изискват през лятото 272 тръбни кладенеца, от които се полива зеленината, да бъдат регистрирани и лицензирани от Басейнова дирекция, като най-вероятно ще бъдат прехвърлени на "Градини и паркове".

Тази година предвид това, че трябва да няма слани, от 01.05. ще започне засаждането на оранжерийните цветя, а от 20.05 ще бъдат засаждани цветята, които ще бъдат извадени от лехите.

Бюджетът на ОП"Паркове и градини" за 2011г. е около 5 млн. лв., колкото е бил и за 2010 г. Хубавото е, че наемът на единствения разсадник, който се ползва от Общината и се намира на Рогошко шосе е символичен: 1100 лв. годишно.

Зам.-кметът Александър Константинов напомни, че цялата водна система в Пловдив ще се поддържа от ОП" Паркове и градини".


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (23)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).