За по-малка такса "смет" за бизнеса настоява Дани Каназирева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:53 / 06.12.2011
1545
Такса "смет" за бизнеса да бъде намалена до размера на разходите, които общината прави за чистота, каквото е законовото изискване, каза днес на пресконференция Дани Каназирева. Предложението за това вече е внесено в ОбС. Каназирева настоява фирмите да плащат максимум 10 процента повече от гражданите, докато в момента фирмите и предприятията плащат 35 пъти повече. Тя припомни, че след като преди 2 седмици от "Съюз за Пловдив" са поискали училищата да бъдат освободени от такса "смет", сега настояват за преразглеждане на парите за чистота, които се начисляват на бизнеса.

"Става дума за всички фирми - от най-дребния търговец до големите предприемачи. Всички те сега плащат 35 пъти по-висока такса смет от гражданите, а на практика няма как да произвеждат 35 пъти повече боклук", каза още тя.

За пореден път Дани Каназирева обясни, че таксите в Общината се определят безобразно и произволно, а всъщност в закона за местни данъци и такси ясно е казано, че те трябва да покриват само и единствено разходите на администрацията по предоставяната на хората услуга. В тази връзка тя ще поиска да получи доклад за разходите, включени в определянето на такса "смет".

Експерти от "Съюз за Пловдив" са намерили смущаващи моменти във формирането на план-сметката за чистота. Според тях няма ясен критерий, който да определи колко контейнера за отпъдъци трябва да има в града.

"Сметката е сравнително проста. Пловдив изхвърля около 100 000 тона боклук на година, което прави 274 тона дневно. Ако всеки съд събира половин тон и контейнерите се изпразват всекидневно, са необходими 548 съда. Ако се събират на два дни - това означава 1100 контейнера. В същото време в града има поставени над 4500 съда, които могат да съберат над 2000 тона отпадъци. Това налага извода, че или колите минават 1 път седмично, а отчитат ежедневни курсове, или минават ежедневно, без да събират отпадъците", поясни тя.

"Трябва да се опишат маршрутите на сметоизвозването до Цалапица и до Шишманци в километри, да се определи колко плаща общината на километър, след което да се умножи по общия брой на маршрутите за ден и за месец и така ще се получи сумата за план-сметката по показател сметоизвозване", категорична беше Каназирева.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (4):
16.12.2011 Такса "смет" за пловдивчани няма да бъде увеличавана
13.12.2011 Каназирева: ГЕРБ спря предложението на "Съюз за Пловдив" за такса
"смет"
07.12.2011 БЕС: Нужни са корекции в план сметката на общината за такса "смет"
06.12.2011 Такса "смет" без промяна в Пловдив през 2012 г.
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).