ЗУТ изключва възможността областните управители да атакуват решения на Общинските съвети за ОУП

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:38 / 09.12.2022
2242
Областна администрация Пловдив прегледа обстойно решението на Общински съвет-Пловдив за промени Общия устройствен план на Пловдив на база на своите законови правомощия. Решение № 521, взето с Протокол № 22 от 24.11.2022 година,  е прието при спазване на правилата, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение. Прието е с гласовете на приблизително мнозинство три четвърти от всички общински съветници. 

Важно е да се отбележи, че ЗУТ изключва възможностите за атакуване на ОУП, в това число и на областните управители. По закон Общинският съвет е местният законодателен орган, чиито членове са пряко избрани от гражданите на Пловдив.

По отношение на него областният управител не се явява горестоящ административен орган. Той има възможност да упражни контрол единствено по законосъобразност по отношение актовете на Общинските съвети, освен ако в закон е предвидено друго. Законът за устройство на териториите се явява специален закон по отношение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Областният управител не може да върне за ново разглеждане пред съответния административен съд решението, тъй като не попада в кръга на лицата, имащи право на съдебно оспорване.

С промените от 2021 г. в изрична разпоредба се предвижда, че Общият устройствен план може да се обжалва единствено от собственици на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания (по реда на чл. 215, ал. 1 от ЗУТ в 14-дневен срок от обнародването в "Държавен вестник“ на акта за одобряването или приемането му ).

Става дума за имоти, за които е предвидено изграждане на обекти публична собственост на държавата или общината, или за които се установяват ограничения на собствеността с цел защита на обществени интереси – опазването на околната среда и на човешкото здраве, на земеделски, горски и защитени територии и зони. 

В Областна администрация постъпиха множество жалби и сигнали на граждани и неправителствени организации, касаещи промените в ОУП на Пловдив. На всички тях  вече са изпратени отговори на база на законовите правомощия на областния управител.

Виж коментарите (0)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).