Януарските сметки за ток още по-високи, пловдивчани притеснени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
13:05 / 23.01.2017
15614
Пловдивчани масово с по-големи разходи за отопление на ток. Хората вече заделят пари от спестяванията си за януарските фактури, които се очаква да бъдат още по-високи. От електроразпределителното дружество заявиха, че няма да начисляват лихви за просрочени плащания и всяка една сметка може да бъде проверена.

Зимният бюджет на много семейства в Пловдив е на червено. Заради ниските температури всякакви отоплителни уреди влизат в употреба, което се отразява директно в сметките за ток.

"Изненадващо беше 380, аз очаквах 320 , но нищо не мога да кажа, не съм засякъл, не съм разследвал случая. Ползвам климатик, бойлер и две отоплителни тела", каза Калин Томов.

За още по-високи януарски сметки предупредиха от елекроразрпределителното дружество ЕВН.

"Преди 1 седмица достигнахме пиковия товар, който беше регистриран последно през 2009 година", каза Петър Костадинов от рпесцентъра на дружеството.

Голяма част от хората очакват новите фактури с притеснения. Някои споделят, че за електричество през зимата харчат една трета от доходите си.

"Много е това, което плащаме, но една стая отоплявам само. Длъжна съм да го платя, никога не оставям неплатени сметки, защото става страшно", каза Атанаска Тоскова.

"Експерти обясняват рекордния разход на ток с употребатата на отоплителни уреди, които имат голяма мощност, но не са ефективни. За пример дават малките вентилаторни печки, които не са надеждна инвестиция", каза Димитър Димитров.

"Всяка една духалка, която се вземе, при два киловата отоплителна мощност тя харчи два киловата електическа мощност. От тази гледна точка климатика е доста по-ефективен", каза Инж. Ивайло Александров - специалист по топлотехника.

По данни на EVN електромерите се отчитат редовно, а потреблението, отразено във фактурите, е за 31 дни. От дружеството заявиха, че по всяка жалба се извръшва пълна проверка.

"Ако клиентът настоява, има възможност самият електромер да се свали и пред него в безшевна торба да се сложи запечатан, и да се изпрати в лаборатория, и да се проверят неговите характеристики", каза Петър Костадинов - ЕВН.

Продължава проверката на Министерството на енергетиката в електроразпределните предприятия. От ведомството поискаха дружествата да изработят критерии за разсрочване на високите сметки за ток заради студеното време.

Източник: БНТ


Виж коментарите (20)

Още по темата (474):
20.04.2017 И утре студ, дъжд и сняг
20.04.2017 Циклонът "Петер" удари България! Шофьори с летни гуми закъсаха в снега!
20.04.2017 Сняг на парцали вали на хижа "Здравец" и "Копривките"
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
18.04.2017 Зимата се завърна с пълна сила! Вижте какво се случва на 20 минути от
Пловдив!
12.04.2017 EVN: Зимата свърши, започваме да ви спираме парното!
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).