ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Възстановяват улица на 1600 години при Източната порта на Филипопол
Автор: Цвети Тончева 17:18 / 14.09.2021Коментари (1)10675
© Plovdiv24.bg
Археолози извършват спасително проучване на археологическия обект "Източната порта на Филипопол“, съобщи за Plovdiv24.bg археологът Мая Мартинова-Кютова, ръководител на разкопките. Проучват се два нови сектора. Първият обхваща пространството между двата пилона на късно-античната порта - прохода, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е разкрит сектор от около 5 м, като се почиства и настилката от големи плочести камъни.

Проучва се характерна особеност в устройството на портата - т.нар. пропугнакулум, който представлява допълнително препятствие за нападатели при отбраната на крепостта. Проучването в този сектор е наложително, тъй като се предвижда изграждане на едно стълбище, за да се осигури достъп откъм съвременната улица, посочи Мартинова.

Вторият сектор се проучва поради промяна на регулационната линия на имота от запад, към улица "Митрополит Панарет". Това е нов, не разкопан сектор във връзка с предстоящите консервационно реставрационни дейности по проекта "По крепостните стени на Филипопол", на МРРБ. Проучването се извършва в трасето на Марк Аврелиевата крепостна стена, от която ще се изследва сектор с дължина около 3 метра - прохода между двата пилона на Късно-Античната порта. Този сектор не е проучен и това е наложително, за да могат да се извършат реставрационно и конспервационни дейности на обекта.

Археологът Мая Мартинова припомни още веднъж, че това е един археологически комплекс, който може да е гордост за всеки един съвременен град и представлява една страница от историята на Античния Филипопол, запазен с чудесни руини до наши дни, която има голям потенциал да бъде реставриран, консервиран, социализиран и превърнат в един прекрасен туристически обект.

"Това е главната входна артерия на Античния град. От тук са влизали и излизали поне трима императори, които са посещавали града, както и всички граждани на античния град", каза Мартинова.

"Това е най-широката улица, разкрита във Филипопол и най-широката на територията на България от античността, тя е широка 13 метра, с тротоари, по средата има запазени следи от коловозите на античните превозни средства, които са минавали през нея. Тук са открити емблематични находки още през миналия век при археологически изследвания, открит е Фриза на здравеносните божества и един изключително ценен надпис за построяване на крепостна стена през 172 година, написан на старогръцки и латински, от който разбираме, че по времето на Марк Аврелий градът е съоръжен с крепостна стена, която го защитава в низината. За разлика от крепостните стени по трихълмието, които са най-ранните до този момент, разраствалия се град в низината не е бил укрепен. Но от този надпис разбираме, че точно в тази година е направено това изключително скъпо и важно съоръжение.

Марк Аврелий е дал средствата за това, а тримата императори, за които има данни, че са посещавали града са били император Адриан, през 131 година след Христа и в негова чест на това място е изградена почетна арка преди изграждането на крепостната стена. Другите двама, посетили града са император Каракала в 214 г. след Христа и Елагабал - в 217 г. след Христа. 

"По повод посещението на последните двама са били организирани специални игри на стадиона. Това са Александрийските игри, в чест на Карагала, който се изживява като наследника на Александър Македонси и Кендризинските игри по времето на Елагабал, наречени така на главното божество покровител на Филипопол Аполон Киндризос", разказа още археологът.

"Този обект, за наша радост, и за гордост на Пловдив, е запазен с много добро устройство през последната строителна фаза. Улицата, която е със чудесно запазена настилка, можем да я сравним със съвременните, а говорим за 1600 години. С нападалата мраморна колонада, която е красяла от двете страни портиците и, е един чудесен материал, с който може да бъде извършена анастилоза, т.е. възстановяването във вертикална посока, което и ще бъде направено, съгласно одобрения проект. Така, че това място ще бъде възстановено с автентични материали във вида, в който е функционирало в последната му фаза и ще бъде един чудесен туристически обект", посочи Мая Мартинова.

Улицата ще се вижда и дори ще бъде използвана като туристическа пешеходна зона, като така наречена "експедиционна пътека" и ще може да се виждат сектори от крепостните стени, от устройството на самата късно-антична порта. Улицата от двете страни е имала и редуващи се постаменти за статуи на видни филипополски личности, които са имали заслуга към града. Открит е и постамент за статуя на Флавий Василиск, който става по-късно император и това също ще бъде експонирано.

"Винаги може да бъдем изненадани с някаква находка, това е един много богат обект, тук има напластявания от 4 и 3 век преди Христа, от Елинистична епоха, но най добре са запазени останките от последните късни епохи – Римската и Късно-античната", каза Мартинова попитана имат ли очаквания за нови разкрития.



Още по темата: общо новини по темата: 52
01.09.2023 »
25.08.2023 »
31.05.2023 »
30.08.2022 »
21.07.2022 »
20.07.2022 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Изглежда малко по-добре от някои съвременни пловдивски улици :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: