ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Военен прокурор: Случаят "Тепавичарови" е ясен, но само на пръв поглед
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:14 / 07.02.2013Коментари (0)4479
© Plovdiv24.bg
Полковник Емил Ангелов е началник на Военно-окръжна прокуратура-Пловдив от 2002 година. Завършил е Софийски университет. Изкарал наборна военна служба, танкист, в Плевен и Харманли. Разведен. Две деца - дъщеря студентка, син 9 клас. От 1994 до 1999 година е бил военен следовател, а след това прокурор в Окръжна прокуратура. Мандатът му изтича догодина. Военна прокуратура обслужва районите на областите Пловдив, Пазарджик,Смолян, Кърджали, Стара Загора и Хасково.

- Полковник Ангелов, вие ръководите една доста спокойна в сравнение с колегите ви прокуратура. Дейността ви отчасти е неизвестна за широката публика. При вас няма зрелищни престъпления. Последното нещо обаче, което стана в Пловдив, разтърси обществеността. Как ще коментирате убийството на Николина, двете деца и последвалото самоубийство на Георги Тепавичаров? 

- Аз не бих си позволил да казвам дали това е убийство или самоубийство, докато не съберем всички факти и не направим необходимите изводи въз основа на тях. Разбирам и не осъждам хората, които използват тези термини, защото те си правят изводи от това, което стига до тях. Обяснявам моята позиция, че не бих се наел да говоря с такива думи като убийство и самоубийство, докато не разберем цялата истина. 

Този случай изисква не само събиране на много доказателства и данни, но и един прецизен анализ на тези данни, тъй като зад всяко едно деяние, независимо какво е, винаги има някакво логично обяснение. А за да може да разберем в крайна сметка какво се крие зад цялата тая трагедия, ние трябва да стигнем до същността на нещата. Причините, които са довели до това следствие. В момента пред очите ни е само следствието, а ние ще се опитаме да стигнем до причините. Тогава вече бихме могли да бъдем по-категорични в нашите изводи.

- Вече случаят е под ваше ръководство. Разгледахте ли материалите по делото?

- Нека да обясня на хората. Тук няма никаква тайна, никаква мистерия. Военна прокуратура е по своята същност специализирана прокуратура. За да влезе в компетентност специализираната прокуратура, трябва да има доказателства, че случаят се отнася за нас. Към момента, когато се разкри тази трагедия, ние какво имахме? Семейството на един военнослужещ избито и самият той убит. Нямаше никакви индикации, че именно военнослужещият го е извършил. 

И затова колегите от Окръжната прокуратура напълно правилно и законосъобразно поеха случая. В един по-късен момент се извършиха експертизи и други действия и се установи, че всички следи водят към Георги Тепавичаров. Чак тогава, напълно според закона, прехвърлиха случая на нас.

- Балистичната експертиза доказа, че оръжието е било държано само от Георги Тепавичаров. Въпреки това, ще се проверява ли чужда намеса, върху какви версии работите?

- Първата основна, която е най-близка до човек, когато се запознае с този случай, е извършено убийство от страна на Тепавичаров на неговата съпруга и децата и последвало от негова страна самоубийство. Това е, което изглежда съвсем ясно на пръв поглед. Но само на пръв поглед. Трябва да се докаже. 

Тук по-интересното и по-трудното ще бъде да се опитаме да видим кои са причините, които са го мотивирали, ако той го е извършил, кое го е провокирало да направи това. Ако разсъждаваме в чисто човешки план, причините могат да бъдат най-различни. Може да бъде психическо неразположение. Може да някакво изнудване, рекет. Някой може да го е притискал към нещо.

- А възможно ли е да е имало склоняване към убийство и съответно към самоубийство?

- Естествено. Това също не трябва да се пренебрегва. А освен това може да не е бил изнудван за нещо, но да е имало някакъв психологически натиск оказан. Това са версиите, по които ще работим. Проверяваме какво е било психическото състояние на този човек. Да разберем това за човек, който вече е починал, е трудно. Ще разпитваме колеги, ще
проверяваме медицинските му картони, на тези, на които ежегодно е трябвало да пише какво е след преглед състоянието му.

- Ще разпитвате ли неговите родители и тези на съпругата му?

- Задължително, започва се първо от най-близките хора, за да се продължи нататък.

- Кога започват разпитите на близки, приятели и роднини?

- Делото е получено на 1 февруари. Работа по него започна наблюдаващият прокурор и мой заместник - полковник Максим Караджов. Той беше на местопроизшествието, защото това стана по време на негово дежурство. Затова всъщност той е заангажиран от самото начало по това дело. Още веднъж да ви кажа. Делото ще се гледа в прокуратурата. По закон ние можем да го предоставим на военните разследващи полицаи. Те са невероятни млади и съвестни хора, които много ни помагат. Но с оглед специфичността на случая лично ще се води от полковник Караджов. Няма да напуска прокуратурата, докато не го приключим.



Източник: БЛИЦ


Още по темата: общо новини по темата: 31
06.11.2018 »
10.08.2016 »
23.01.2015 »
16.01.2014 »
03.08.2013 »
28.07.2013 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: