Военен насилвал жена си пред невръстния им син в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
10:30 / 15.05.2015
10111
Военен насилвал физически и сексуално съпругата си пред очите на невръстния им син. След години терор пловдивчанката решила да потърси помощ, разказват от фондация "П.У.Л.С", която помага на жертви на насилие. 

Съпругът й бил осъден за домашно насилие, с което получил и забрана да доближава жена си. Малко преди да изтече ограничителната заповед, военният отново започнал да заплашва съпругата си, че ако не се върне при него, ще отвлече детето и ще убие роднините й.

От страх младата жена се върнала в дома на насилника.

"След година и половина работа по случая се върнахме в изходна позиция. Мъжът ограничи контактите на жена си, като я заключи в дома им", обясни председателят на неправителствената организация Екатерина Велева. 

Пловдивчанката успяла да съобщи на служителите от "П.У.Л.С", че отново е жертва на домашно насилие чрез кодови думи, които предварително били уговорили, в случай, че съпругът й посяга.

От организацията твърдят, че са били нужни 5 дни, за да се задейства Координационният механизъм при сигнали за деца, жертва на насилие. 

"Жената и детето бяха изведени от дома им с помощта на спецчасти", заяви още Велева.

По данни на Агенцията на ЕС за основни права 1 млн. българки са жертва на домашно насилие. Това означава, че всяка трета българка е била бита и тормозена в дома си. През миналата година 696 жени и деца, жертва на домашно насилие, са потърсили помощ от фондация "П.У.Л.С". Още 45 мъже са потърсили помощта на специалистите.

"Половината от тях идват при нас, за да търсят жена си, която е избягала заради насилие. Другата половина наистина са станали жертва на тормоз в дома си", обясни председателят на фондацията.

От неправителствената организация настояват България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

"Така страната ни ще бъде задължена да създаде механизъм за бърза защита на жертви на насилие, постоянно да обучава институциите как да реагират, както и да изгради достатъчно и добре оборудвани кризисни центрове", обясни Илиана Стойчева от сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола".


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (16)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).