Внучката на Златю Бояджиев е заподозряна за кражбата на картините му

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:48 / 23.02.2011
3155
Внучката на бележития художник Златю Бояджиев - Цена, е откраднала картините му. Това е основната версия, по която работят криминалисти. 12 от платната на твореца мистериозно изчезнаха в началото на този месец от къщата на сина му Георги Бояджиев-Бояджана в пловдивското село Марково.

По време на огледа разследващите решили, че посегателството е дело на крадци, тъй като прозорецът на втория етаж се оказал демонтиран. Наглеците разполагали с вътрешна информация и нанесли удара си точно когато в къщата не е имало никой. Действали са напълно спокойно, защото са били наясно, че шедьоврите не се пазят нито със СОД, нито с жива охрана.

Когато започнали да разплитат случая, криминалистите разбрали, че синът и внучката на Златю Бояджиев са се хванали гуша за гуша.

Двамата от години водели спор кой да сложи ръка върху шедьоврите и да печели от тях. За разправиите обаче знаели само най-близките им хора. Първият им по-сериозен конфликт избухнал съвсем наскоро, след като Георги обявил в семейството си, че има намерение да вземе всички картини на баща си и да открие музейна експозиция. Дори планирал сбирката да бъде изложена в семейната им къща край Пловдив. Щом научила за това, Цена обявила, че като съсобственичка на въпросното имение няма да даде съгласието си да се направи музей и този проект може да се реализира само през трупа й.

Внучката на талантливия художник опитала да продаде тайно картините му още преди 6 месеца, установили разследващите. За целта, тя се срещнала с известен наш бизнесмен.

Цена искала на всяка цена да пробута по най-бързия начин платната и да вземе парите, преди близките й да се усетят. Договорките обаче не потръгнали. Внучката на Бояджиев поискала сума, която на бизнесмена се сторила твърде висока. Затова той си тръгнал, без да си купи нито едно платно, но с уговорката, че ако реши да свали от цената, може и да си развърже кесията. След това тя опитала да продаде творбите на още двама-трима заможни мъже. Те обаче отказали със същия аргумент.

"Освен че ги търсим в страната, платната са обявени за издирване и по границата ни. Така че граничните власти ще реагират веднага, ако някой опита да ги изнесе", обясниха криминалисти.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)

Още по темата (5):
08.02.2011 Прокуратурата иска съдействие от Министерството на културата за откраднатите картини
08.02.2011 Най-вероятно близък човек е задигнал картините на Златю Бояджиев
08.02.2011 Разпитани са шестима за откраднатите картини на Златю Бояджиев
07.02.2011 Синът на Златю Бояджиев е предал снимки на картините на баща си на
полицията
06.02.2011 Задигнаха картини на Златю Бояджиев при грабеж в Марково
Още новини от Новини от Пловдив:
Три пожарни са гасили пламъците от ПТП-то на "Голямоконарско шосе...
В Пловдив разработват женски изкуствен интелект
Никола Илиев стана почетен гражданин на Пловдив
"Гледай Ти" и Арменското училище във фокуса на предаването "Цвето...
Тежък сблъсък до "Либхер", цистерна избухна в пламъци
Изключват светофара до Централна гара днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).