Вижте впечатляващото шествие на военните в дъжда

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
18:58 / 04.07.2018
13269
Гарнизон "Пловдив" отбеляза бойния си празник с впечатляващо шествие, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В честванията се включиха военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза – Граф Игнатиево, 24-та авиобаза – Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба "Военна полиция", Военна болница – Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования. По този повод в града под тепетата пристигна лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Шествието започна в 18,00 часа, мина през цялата главна улица. Митрополит Николай отслужи заупокойна молитва, церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнели воинския си дълг на площад "Централен". Празникът продължава с концерт и ще завърши със заря. 

Историята: Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли нов стил) е обявена за боен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на битката при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война (1913 г.). В променените условия в България след 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен и остава само споменът за военните победи и парадите на площада в памет на достойните пловдивски воини до възстановяването му през 2016 г.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).