Вижте мъжа, рисуващ ликове на именити българи на Сахат тепе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:49 / 25.10.2012
7830
Преди време ви показахме как анонимен художник изрисува скалите на едно от тепетата в Пловдив с портрети на известните българи. Вече е ясно кой всъщност е авторът на творбите, и то в момент, когато рисува поредния образ върху скалите.

Голямата мистерия кой е авторът на портретите, които всяка сутрин се множат върху скалите на Сахат тепе, вече е разбулена. Художникът, за когото всички говорят в града, но никой не бе виждал до момента, е 52-годишният Стойчо Гагъмов. Той е от Пловдив. Няма семейство. Рисува върху скалите късно вечер и много рано сутрин, за да не бъде видян от хората. Разказва, че с творбите си иска да възроди националния дух на българите.

"Просто имам чувството, че вече младежта започна да ги забравя, а пък и тук тези скали са удобни, за да се направи, а и по тази улица надолу е Историческият музей. И като ходят до музея, може би предварително да ги видят. Просто всички са достойни българи и ако някой не им знае имената, просто да мине и да се обогати", споделя Стойчо и допълва, че от настоящето няма личности, които да би рисувал.

Художникът си е поставил за цел да рисува само именити българи. Сред портретите на Паисий, Левски и Ботев смята да нареди и тези на Радой Ралин, Георги Парцалев, Чудомир и Цанко Лавренов.

Най-трудно му било да нарисува портрета на Борис Христов, тъй к
АНКЕТА:
Одобрявате ли подобни рисунки върху скалите на Сахат тепе?

Да
Не

ато имало много орнаменти по него.

Наскоро Стойко се прибрал от Испания, където работил четири години. Там успял да спечели някой лев от рисуването. Сега твори върху скалите без пари. Със собствените си бои, които донесъл от Санта Круз. Допълва, че сега основно се издържа от спестявания, но и те ще свършат. Затова през лятото планира да отиде да работи по морето.

По професия Стойко е воден спасител, а не художник. Рисуването му е хоби още от детските години. Не знае дали ще го наемат следващото лято на някои от плажовете по Черноморието, но със сигурност ще се опита да рисува портрети на чужденци, за да се издържа. А иначе смята до началото на ноември да изрисува скалите на Сахат тепе.

Източник: Нова ТВ

Виж коментарите (5)

Още по темата (73):
18.02.2024 Почистването на Данов хълм - кауза пердута или защо битката е почти
загубена
19.08.2023 Почистиха част от графитите на Дановия хълм
21.06.2023 Добра новина за една от емблемите на Пловдив
14.06.2023 "Чистота" заличи драсканиците върху Братската могила
07.05.2023 Унищожават едно от богатствата на Пловдив, Общината - сляпа, глуха и
няма
22.03.2022 Премахват графитите от Сахат тепе
Още новини от Новини от Пловдив:
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).