Виенски оркестър открива "Австрийски музикални седмици" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:50 / 29.03.2016
2780
"Австрийски музикални седмици" в България ще се проведат за 20-ти пореден път от 5 април до 13 май 2016 г. Фестивалът се организира от посолството на Австрия, като през изминалата 2015 г. Пловдив се включи за четвърти път в проекта с два концерта, съвместно с Държавна опера Пловдив и австрийски солисти.

По повод 20-ия юбилей през настоящата година за първи път е поканен за концерти оркестър от Австрия. Виенският камерен оркестър ще свири на откриването на фестивала в София, след което ще изнесе концерти в Пловдив и Бургас. 

Виенски камерен оркестър е основан през 1946 г. През своята 70 годишна концертна дейност оркестърът се е утвърдил като един от водещите камерни оркестри в музикалния свят. 

Първият главен диригент на оркестъра Карло Дзеки, дългогодишният ръководител Филип Антремон, както и редовната съвместна работа с гост диригенти като Йехуди Менухин и Шандор Вег допринасят за стила и облика на оркестъра.

Под ръководството на настоящия главен диригент Щефан Владар Виенски камерен оркестър продължава да затвърждава международния си авторитет.

Виенски камерен оркестър има многобройни изяви в родната Виена, където наред със собствен концертен цикъл в Концертхаус оркестърът свири и в Музикферайн и Театър на р. Виена. Концертните турнета на всички континенти се посрещат с много висока оценка от публиката.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2016 година. Финансовата подкрепа от страна на община Пловдив е в размер на 2500 лв.

През 1996 г. Австрийското посолство организира по инициатива на пианистката Мария Червенлиева концерти с австрийска музика в Пловдив. През следващата година освен в Пловдив, концерти се провеждат и в София. 

Интересът на публиката към поредицата от концерти нараства и за няколко години те прерастват в Дни на австрийската музика, а концерти има вече и в други градове в България. 

В концертите участват многобройни изтъкнати солисти и диригенти от Австрия, които заедно с български оркестри и музиканти представят австрийското музикално творчество - от класиката до съвременни произведения, чиито автори често лично присъстват на премиерните изпълнения на техни творби.

От 2006 г., фестивалът е наречен "Австрийски музикални седмици" и е най-големият културен проект, организиран от австрийското посолство. 

В рамките на досегашните 19 издания на фестивала са организирани над 200 концерта в 15 града в България: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Шумен, Добрич, Кюстендил, Перник, Видин.

Концертът в Пловдив е на 6 април от 19,00 часа в ГДК "Борис Христов".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).