Вградиха послание в новия храм в “Западен”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:39 / 21.02.2007
2724
Послание към бъдещите поколения бе вградено в основите на новия храм “Свети Климент Охридски”, съобщи кметът на “Западен” Маргаритa Вакрилова. То било сложено в бутилка и зазидано при наливането на бетона преди ден.

“За здравето на българския православен народ” е пожеланието , вписано в посланието. В него е отбелязано, че това е първият строеж на православен храм в Пловдив от 1942 г. насам. Подготовката за създаването му е започнала през 1992 г. и е продължила по време на мандатите на районните кметове Недялко Генчев и Маргарита Вакрилова с активното съдействие на кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков. Към начинанието се е включил и граждански инициативен комитет с председател протойерей Рашко Василев, а проектът на църквата е направен от архитект Румяна Иванова.

Строителството започна на 12 декември 2006 г.,след като бизнесменът Георги Гергов заяви, че ще финансира изграждането на храма с близо 500 хил. лева. Той постоянно следи как върви обектът, заяви кметът на Западен Маргарита Вакрилова. Според нея екипите на строителната фирма “Коест” работят непрекъснато, вече са излети основите и се градят колоните на конструкцията.

Надявам се, че грубият строеж ще приключи през май или юни, а за Коледа жителите на район “Западен” ще имат нова църква, каза госпожа Вакрилова. Предстои пловдивският митрополит Николай да избере художниците, които ще изографисат иконите и стенописите.
Според проекта храмът “Св. Климент Охридски” ще отговаря напълно на православните църковни канони, но ще бъде и модерен – в него ще има климатична система за отопление, охлаждане и отвеждане на дима от свещите. Куполът ще се извисява на 11 метра, а камбанарията – на 14 метра. Подземието ще има крипта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).