Вече близо година "някой е забравил" да демонтира пейките на Античния театър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
09:30 / 16.03.2011
7517
Дървените пейки, поставени на Античния театър временно, заради концерта на Lord of the Dance (Лорд оф дъ денс), състоял се на 07.06.2010 г., вече близо година не са демонтирани.

Припомняме, че легендарната танцова трупа на Майкъл Флетли гостува миналата година в града ни в рамките на 24-то издание на Международния музикален фестивал, състоял се от 24 май до 8 юли 2010 г. на сцената на Античен театър.  

Очевидно е и за слепците, че тези временни дървени съоръжения, които спокойно могат да се нарекат грозни, изобщо не се "вързват" с античността на Античния театър. 

Plovdiv24.bg
реши да провери кой и защо е "забравил" да премахне дървените пейки, поставени на включения в границите на архитектурния резерват "Старинен Пловдив" театър. Той се вписва в културния ансамбъл на града като най-емблематичният паметник на културно-историческа приемственост през вековете.

Репортерската проверка на Plovdiv24.bg показа следното:
Във връзка с концерта, в областна администрация получават писмо от организаторите, в което се казва: "Интересът към шоуто е огромен и бихме искали повече гости на Пловдив да преживеят това мащабно културно събитие. Убедени сме, че то ще привлече огромен брой туристи и във тази връзка предлагаме да поставим за наша сметка мобилни седалки в свободните площи, като тези мобилни седалки ще бъдат свалени след приключване на фестивала. Консрукциите ще бъдат изпълнени от професионалисти по предварително одобрен проект, съгласуван със съответния архитектурно-инженерен екип на община Пловдив и институт "Старинен Пловдив".  Съгласувал: Петя Гогова -зам. кмет по образование, култура и туризъм. Дата: 07.04.2010г.
 
След получаване на горното, областна администрация изпраща до главния архитект на Община Пловдив Румен Русев писмо, в което се описва, че е постъпило искане за слагане на дървени седалки. "Искаме да бъде изготвен план, по който да бъдат разположени седалките, които ще бъдат демонтирани след приключването на фестивала", е част от писмото до Русев.

Според Петя Гогова, демонтирането на седалките е работа на собственика на Античния театър, в случая областната управа или на ползвателя на Античния театър през това време Весела Илиева, която е управител на "Старинен Пловдив".

"Демонтирането на седалките не е в моите компетенции. Моето отношение към случая е дотолкова, доколкото имаше инвеститор и аз му съдействах", категорична бе Готова.

"Все пак нека да напомним, че дървените седалки са сложени след съгласуван проект на Община Пловдив, а подписът под писмото до нас е на г-жа Гогова", ясен беше областинят управител, Иван Тотев и продължи: "Ние сме дали съгласие, но общината е гарантирала, че всичко ще бъде изпълнено в рамките на споразумението. Изведнъж се оказва обаче, че то не се изпълнява и някой забравя да си изнесе пейките. Оттам нататък, институцията, която  е гарантирала, в случая общината, явно не прави нищо. Сега трябва държавата да извади някакви средства и да демонтира тези седалки. От друга страна пък, институцията, която управлява административно Античния театър е Старинен Пловдив, която се занимава с билети и всичко друго. Тя също трябва да има отношение към проблема". 

Той допълни, че в момента има преписка в Министерството на културата, Античния театър да мине под стопанисване и управление на областният управител на Пловдив. 

"Процедура за предоставянето му на общината няма и изобщо не е започвала, категоричен бе Иван Тотев по повод на твърденията на зам.-кметът Петя Гогова, че в момента са в преговори с областта за преминаването на собствеността на Античния театър от областта към общината. 

"Никога въпросът Античния театър да мине под управлението на общината, не е стоял на дневен ред. За да стане това, трябва да има решение на Министерски съвет, да мине гласуване през Общинския съвет на Пловдив и т.н. В бъдеще време това може да се случи, но за сега такава процедура няма", категоричен беше областният управител.

"Подготвили сме предложението си до областната управа, но процедурата трябва да мине през съответния канален ред. А Той предвижда, именно да се кандидатства, да се депозират документите и т.н. Така, че ще трябва време", каза пък Петя ГоговаТя уточни, че за Одеона процедурата е в доста напреднала фаза и допълни оптимистично: "Чакаме вече Министерското решение".

"Ако утре излезе решението на Министерски съвет, а именно областният управител да управлява Античния театър, то тогава областна администрация ще демонтира дървените пейки, но това означава, че вече при всяко искане на община Пловдив, ние ще трябва да преценяваме доколко да им даваме разрешения за ползване на Античния театър", поясни още Иван Тотев.

Plovdiv24.bg продължава да се опитва да се свърже с управителя на "Старинен Пловдив" Весела Илиева, за да вземе отношение към проблема.


Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив
Мутренски сцени на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив
Продължават ли да се строят панелни сгради в България?
"Параграф 22" за срутилата се къща в Стария град
Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
Шофьор хвърли 100 лева на задната седалка на патрулка, пробите му...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).