Вдигат компенсациите на превозвачите в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (6)
09:45 / 25.05.2022
3184
Компенсациите за пределната цена на разходите за километър пробег на превозвачите в Пловдив да бъдат увеличени, предлага кметът Здравко Димитров. Причината е намаленият пътникопоток от последните две години заради пандемията и повишението на основните разходи, които съпътстват изпълнението на обществената услуга. Предложението ще се обсъжда на сесията на общинските съветници утре, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Действащите към настоящия момент договори за превоз на пътници в община Пловдив са три - от 2016 г., 2018 г. и 2021 г. Текстовете на действащите споразумения са предварително съгласувани с Министерство на финансите, а самите договорите са обект на постоянен контрол от контролните органи. В договорните клаузи е записано, че при възникнала необходимост от сключването на допълнителни споразумения, е необходимо одобрението им от Общински Съвет - Пловдив, в качеството му на компетентен местен орган.

За всяка календарна година има индексация на пределна цена на разходите за километър пробег на годишна база. От финансовите справки е видно, че този предвиден в договорите механизъм е недостатъчен и със същия не може да бъде гарантирано покриването на голяма част от разходите за дейността, които се налага да правят операторите на обществената услуга. Продължилата почти две години пандемия и последвалата в настоящата година война в непосредствена близост до територията на страната изменят цялостно параметрите на предвижданите стойности на ползвателите /намален пътникопоток/ и на основните разходи, които съпътстват изпълнението на обществената услуга.

Предлага се Консорциум "Пътнически превози Пловдив" ДЗЗД (договор от 2016 г.) да получи допълнително 10% актуализация на допустимата стойност на разходите извън определената в основния договор индексация. Актуализацията за Консорциум "Пловдив-2017" ДЗЗД (договор от 2018 г.) и за ДЗЗД Градски транспорт Пловдив-2020" (договор от 2021 г.) да бъде по 8%. 

В анексите към всеки от трите договора се предвижда специален текст, с който се предотвратява вероятността Пловдив да остане без обществен транспорт. Ако някой от операторите, член на обединението избрано за Изпълнител, изпадне в обективна невъзможност да изпълнява част или всички свои задължения по договора за извършване на обществената услуга по превоз на пътници, консорциумът, чрез някой/някои от другите задължени съдружници, при наличие на изразено общо писмено съгласие от членовете на обединението, може да поеме изпълнението на задълженията по договора, които конкретният оператор е в невъзможност да извърши.

Виж коментарите (6)

Още по темата (29):
23.11.2022 Стачка оставя Пловдив без градски транспорт (обобщение)
23.11.2022 Община Пловдив: Неизплатени средства по отношение на градски линии няма нито лев
23.11.2022 Огромен скандал! Утре някои градски автобуси изобщо няма да работят
23.11.2022 Шофьорите по 6 линии на градския транспорт в Пловдив преустановиха работа заради неизплатени заплати
26.05.2022 Превозвачите получават допълнителни пари
09.12.2021 Община Пловдив дава още пари на превозвачите
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).