Вдига се мистерията около ремонта на бившето гръцко училище

Автор: Диана Бикова
Коментари (8)
13:41 / 28.01.2021
12956
Мистерията около ремонта на бившето гръцко училище, което се трансформира в приемна на Пловдивската митрополия, постепенно се вдига. Силният вятър от последните дни разкъса предпазното платно по западната фасада и през пролуките се разкрива красотата на сградата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Строежът беше започнат миналата есен с водещата идея да се върне първоначалният вид на къщата с еркерите, характерните за възрожденските къщи прозорци и външно изписване. Наскоро бяха монтирани дограмата и стрехите и сградата вече започва да излъчва характер. Засега по фасадата не се работи, но скелето не е демонтирано, защото предстои изписване.

То ще бъде дело на художника реставратор Никола Стоянов, по одобрения още през 1984 г. негов проект за реставрация така че предстои възстановяване на автентичния облик на външността на сградата. На най-горните два етажа отдавна е положена бялата основа върху която ще се прави изписването със сини орнаменти.

Сегашната реконструкция се прави с водещ проектант арх. Румяна Пройкова, която е автор и на проекта от 1984 г. Целта е връщането на някогашния блясък на сградата от първия период на използване. С преустройство на пространството ще се смени предназначението й и след завършването ще стане жилищна сграда с представителни функции.

Жилищната сграда е на едно ниво като главният вход на кота ±0,00 е от север през портик откъдето се влиза в хайет зала. Тя служи като разпределително звено за съседните помещения - кабинет на югоизток, спалня с новопроектирани баня и тоалетна и кухня със сервизен асансьор на запад, стълбищна клетка и гардероб за гости на изток. 

Централно разположение на кота -3.45 заема трапезарията. На този етаж също има кабинет, спалня със собствени новопроектирани гардероб, баня и тоалетна, кухня с достъп до сервизния асансьор и тоалетна, други санитарен възел, склад и тоалетна, както и помещение за ризница.  

Сградата има още два етажа надолу като най-ниската кота е -10.25. На различните нива тук ще бъдат ситуирани изложбена зала, още една спалня със собствена баня и тоалетна, склад за хранителни продукти, който се свързва с кухните на горните нива чрез сервизен асансьор. Най-долният етаж е предназначен за складови помещения.

Паралелно с преустройството на бившето гръцко училище се работи и по новия параклис "Св. Архангели", ситуиран в западната част на имота. Проектантите са категорични, че разполагането на храма до сградата няма да наруши цялостния силует на Трихълмието от юг и неговият обем няма да доминира над този на основната сграда. 

Очаква се двата обекти да се завършат през тази пролетта.

Виж коментарите (8)

Още по темата (39):
12.09.2023 Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"
11.09.2023 Бизнесмен нарече шефа на НИНКН и съпругата му организирана престъпна група
01.10.2022 Зико: Хората от НИНКН живеят в друго измерение
29.09.2022 Има един терен в центъра на Пловдив - една воняща и смърдяща дупка
29.03.2022 Новият православен храм на върха на Трихълмието пред завършване
18.02.2022 Хотел, бизнес център и жилищни сгради в дупката до Тунела
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).