Васко Василев за Plovdiv24.bg: Имам голям сантимент към Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:09 / 26.08.2014
6884
С концерт на сцената на Античния театър утре вечер от 20,00 часа в Пловдив продължава едноседмичното турне в България на концертмайстора на кралската опера в Лондон "Ковънт Гардън" Васко Василев. Града под тепетата е втората спирка на турнето, което започна снощи в Сандански. Plovdiv24.bg интервюира световноизвестния музикант ден преди гастрола му в Пловдив:

- В предстоящото Cinema Concertos Tour отново ще чуем интерпретация на популярни музикални теми от различни киношедьоври. Кое е нещото, което ви кара да предпочетете конкретна филмова музика пред друга?

- Обожавам филмите и киното, а през последните години истинската съвременна класическа музика се създава основно за тях. След 3 турнета с различни програми реших, че е време да направим реверанс и към киното, а най-хубавото е, че публиката навсякъде реагира много емоционално.

- Разбрахме, че по време на концертите не само ще свирите, но ще изпълните и танц. Лесно ли беше да координирате свирене на цигулка и танцови движения?

- Лесно не беше, но пък беше много забавно, но всъщност ми предстои тренировка съвсем скоро и ще видим какво се е получило. 

- Имате ли любим танц?

- Харесвам много танго и фламенко и всички танци на Албена и Максим. 

- И преди сте свирили на пловдивска цена и предполагам знаете, че имате много почитатели в нашия град. Споделете имате ли любимо място или случка, която свързвате с Пловдив?

- Пловдив е моето детство. Дядо ми живее в Куклен. Преди години взех и дипломата си за висше образование от Академията по танцово и музикално изкуство. Обичам града, атмосферата, хората и имам голям сантимент. 

- След турнето в България кои чуждестранни сцени ще се радват на присъствието на Васко Василев?

- Няколко часа след концерта в Русе излитам за Лондон, където на сутринта имам първа репетиция за новия сезон, а есента заминавам на голямо азиатско турне. 

- Различно ли се усещате, когато свирите на сцена в България и когато сте на сцена в други страни? 

- Вълнувам се навсякъде, но когато в публиката виждам Цветана Манева и Явор Милушев, например, не мога да отрека, че е много вдъхновяващо. 

- На какво се отдава Васко Василев в свободното си време между участия и работни ангажименти?

- На вкусна храна, разходки, кино и разговори и срещи с приятели, а понякога просто гледам "Отчаяни съпруги" или спорт. 
 
- Имате ли любимо място в България, което задъжително посещавате когато сте тук?

- Много места обичам - морето, планината, винаги имам желание да отида на повече места, отколкото имам време. 

- Спонсор на вашетотурне е "Лидл България". Доколкото разбираме, те са ви подтикнали и към кулинарно приключение и заедно с техния готвач Таньо Шишков изучавате тънкостите на кулинарията. Кое е любимото ви ястие от българската кухня и можете ли да си го приготвяте сам?

- "Лидл България" не само ми подариха лукса да мога да поканя сборен оркестър от музиканти като подкрепиха и двете турнета, но имат и страхотен екип, с който вече обменяме много професионален опит - те научиха доста от кухнята на нещата с концертите, а аз мога да правя сам (почти сам) баница и кюфте, което е огромен напредък за човек с рецепта за варено яйце. 

- Къде експериментирате по-лесно в музиката или в готвенето?

- В музиката - много по-отговорно, а готвенето - с по-голям замах.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).